Nu se fac parkinguri noi, în centru nu se dau amenzi. Primăria e criticată de Curtea de Conturi

Nu se fac parkinguri noi, în centru nu se dau amenzi. Primăria e criticată de Curtea de Conturi
Curtea de Conturi critică Primăria pentru modul în care gestionează parcările.

Reprezentanţii Curţii de Conturi nu doar că au constatat şi calculat prejudiciile Primăriei, în raportul pe anul 2016, ci au analizat şi felul în care sunt gestionate anumite probleme ale clujenilor. Astfel, un capitol distinct al raportului îl constituie amenajarea, organizarea și exploatarea parcărilor.

Reprezentanţii CC au concluzii critice la adresa municipalităţii. Aceştia observă că în zona centrală se parchează neregulamentar şi că Poliţia Locală nu ia suficiente măsuri de sancţionare, că taximetriştii nu sunt taxaţi pentru locurile de aşteptare pe care le ocupă pe domeniul public, că parkingurile de cartier sunte nerentabile, întrucât preţurile pentru abonamente stabilite sunt prea mici.

„În urma analizei comparative între veniturile realizate și cheltuielile efectuate de parkingul situat pe str. Fabricii și parkingul situat pe str. Băișoara, a rezultat faptul că încasările realizate de parkingul situat pe str. Băișoara sunt superioare, datorită numărului de locuri alocate și pentru vizitatori, nu doar pentru abonamente. Cele două parkinguri nu își acoperă cheltuielile efectuate cu întreținerea și funcționarea, din veniturile totale încasate, ceea ce conduce la concluzia că nivelul tarifelor aplicate nu acoperă nivelul costurilor aferente", spun reprezentanţii CC.

Cea mai interesantă concluzie este că, deşi din totalul investiţiilor, cei mai mulţi bani au fost destinaţi construirii de noi parkinguri, în perioada auditului nu s-a dat în folosinţă niciunul.

Mai mult, Curtea de Conturi observă că numărul locurilor noi de parcare este în scădere. „În perioada 2014-2016, au fost create un număr de 3.314 noi locuri de parcare, numărul locurilor noi create fiind în continuă scădere. Dacă în anul 2014 numărul lor a fost de 1.570, în anul 2016, s-a ajuns la un număr de 619 locuri noi de parcare, ceea ce reprezintă un procent de 39 %, din numărul celor realizate în anul 2014. Au fost realizate şi un număr de 708 locuri noi de parcare prin proiectul Modernizare Tramă stradală şi acces la zona industrială", se arată în raport.

Înainte de alegerile parlamentare din 2016, Primăria a anunţat că a identificat cinci terenuri pe care intenţionează să ridice parkinguri supraterane. Acestea se află în cartiere, pe străzile Mogoşoaia, Primăverii, Băiţa, Trotuşului şi Azuga. Niciunul dintre acestea nu este încă început. În schimb, este în construcţie un parking privat, pe strada Avram Iancu. Se aşteaptă soluţionarea contestaţiilor la parkingul pe care municipalitatea ar urma să îl ridice în Hasdeu, în parteneriat cu UBB. Din 2016 şi până astăzi, un singur garaj suprateran a fost terminat, cel de pe strada Negoiu. Acesta nu a fost dat încă în folosinţă.

 

Comenteaza