Noul Mihai Viteazu și încă două statui, la Cluj

Noul Mihai Viteazu și încă două statui, la Cluj
Primăria este în procedură de licitație pentru reabilitarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazu.

Piața Mihai Viteazu este "cenușăreasa" zonei centrale a Clujului. Piața Unirii s-a modernizat, Piața Avram Iancu stă la rând, dar zona din jurul cinematografului Florin Piersic a rămas ca pe vremuri. Primăria clujeană a dorit să înceapă cu un parking subteran. A dat totul pe mâna unor portughezi, care însă au dat peste o magistrală de apă și au lăsat totul baltă. Contractul este acum tema unui proces.

Presată de centenarul Marii Uniri, municipalitatea a decis să nu mai aștepte după parking și după proces. Evident, primul pas este reabilitatea statuii ecvestre a celui care a înfăptuit prima unire a românilor, la 1600.

"Statuia lui Mihai Viteazu este în procedură de licitație. Am obţinut avizul de la Comisia de Monumente, astfel încât statuia să fie reabilitată şi anul 2018 să ne găsească cu statuia reabilitată. Anul acesta va fi gata, eventual, licitaţia, şi lucrările să se desfăşoare în 2018. Nu e o procedură foarte simplă. Aici foarte puţini sunt cei care au dreptul să efectueaze asemenea lucrări după un studiu prealabil care să arate cum va arăta statuia, cu aprobările Comisiei de Monumente şi a foarte multor structuri de specialitate", a spus primarul Emil Boc, la Realitatea FM. Acesta a subliniat că și piața va fi ”adusă în circuitul orașului”.

Boc a mai precizat că la Cluj urmează să mai fie amplasate două statui: a primului mitropolit ortodox al Clujului, Bartolomeu, și a cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu.

 

Comenteaza