Noile reguli pentru construcţii ratează anul: viitorul PUG trece în 2013

Noile reguli pentru construcţii ratează anul: viitorul PUG trece în 2013
Moşul nu va pune nici anul acesta pe masa consilierilor locali noile reglementări pentru dezvoltarea urbanistică a oraşului.

Un termen realist pentru intrarea în vigoare a noul Plan Urbanistic General (PUG) este 2013. Şeful de proiect arhitectul Adrian Borda spune că avizele pentru documentaţie sunt aproape de final, însă adoptarea acesteia ţine de voinţa administraţiei. „Dacă Apostu era primar, acum se lucra după noul PUG", semnalează proiectanţii. 

Noua conducere a administraţiei locale instalată pe Moţilor 1-3 din luna iunie a pus întârzierea intrării în vigoare a regulilor noi care vor face ordine în urbanismul clujean pe seama procesului de obţinere a avizelor de la o serie de instituţii. În schimb, echipa PUG consideră că procesul de avizare, deşi greoi şi birocratic, poate fi scurtat dacă administraţia îşi doreşte cu adevărat să lucreze după noul PUG. „Dacă Apostu era primar, acum se lucra după noul PUG. Totul depinde de voinţa administraţiei. Cred că la acest moment un termen realist pentru intrarea în vigoare a noul PUG este 2013", a atras atenţia şeful de proiect Adrian Borda, la aproape trei ani după începerea lucrului la noua documentaţie.

În schimb, primarul Emil Boc pasează mingea politic la Consiliul Judeţean şi spune că adoptarea noul PUG ţine de avizul pe care trebuie să-l elibereze instituţia. "Ne mai trebuie avizul de la Consiliul Judeţean. Dacă vine avizul facem anul acesta dezbaterile finale şi intrăm cu el în Consiliul Local. Dacă nu, totul se va întâmpla în 2013", a declarat, ieri, Boc pentru ZIUA de CLUJ.

De fapt, avizul de la Consiliul Judeţean n-ar fi o problemă pentru că, explică Borda, PUG-ul a fost discutat deja în Comisia de Urbanism a Judeţului. "Şi de la Oficiul de Cadastru a venit aviz de la Bucureşti şi ni s-a spus că şi de la Cluj se va da foarte repede avizul. Acum ne mai trebuie să iasă avizul final de la Ministerul Transporturilor, după ce le-am obţinut pe cele de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Regionala de Căi Ferate şi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale. Vinerea trecută a avut loc o discuţie pe această temă în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului. Am aşteptat deja de 8-9 luni după celealte avize. Sperăm să nu dueze la fel de mult", a afirmat Borda.

De contractul pentru PUG se ocupă Universitatea Tehnică (UTCN), câştigătoare a licitaţiei organizate de primărie în 2009, cu o ofertă de 2,4 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. UTCN s-a asociat cu birourile de arhitectură Planwerk şi Bogart. Subcontractanţi declaraţi sunt Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, DASAT Invest şi ISH România. Contractul a fost semnat în iunie 2009, iar PUG ar fi trebuit să fie gata la finalul lui 2010. Valabilitatea actualului PUG a fost prelungită până la aprobarea noii documentaţii de urbanism, în aşa fel încât să nu existe probleme legate de autorizarea construcţiilor în oraş.

Reglementări din noul PUG

Unităţile Teritoriale de Referinţă vor fi schimbate. Noul PUG a împărţit Clujul în trei - zona Clujului existent, unde vor exista defalcări pe locuinţe individuale, zona de urbanizare, în care e inclusă şi zona Borhanci, care are 2.143 hectare şi zona de restructurare, de 593 de hectare, care se suprapune peste fosta zonă industrială, de 343 hectare, şi un parcelar riveran arterelor de circulaţie, de 250 de hectare. Din totalul suprafeţei oraşului, 60% reprezintă zona de locuinţe - 1.660 de hectare, zona mixtă reprezintă 47 de hectare, zona de instituţii şi servicii - 25 hectare, zona de activităţi economice - 197 hectare şi zona verde nou-constituită - 147 hectare. În ce priveşte zona centrală, porţiunea protejată va creşte la 614 hectare, fiind incluse Canalul Morii şi râul Someş unde zona protejată a crescut de la 9 la 60 de hectare. În noul PUG există reglementări care arată că parcela pe care se construieşte nu poate avea mai puţin de 20% spaţiu verde, indiferent de încadrare, şi se merge până la 40% în cazul locuinţelor individuale. Regimul de înălţime maxim acceptat în oraş a fost fixat la şase etaje. 

 

 

Comenteaza