Update Monumentul Marii Uniri, readus în discuţie la Cluj. Unde ar putea fi amplasat

Monumentul Marii Uniri, readus în discuţie la Cluj. Unde ar putea fi amplasat

La începutul anului, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca aduceau în discuţie construirea unui Monument al Marii Uniri. Abia săptămâna aceasta, la inţiativa Fundației Carpatica, clujenii sunt invitaţi la o dezbatere publică pe această temă. 

Deşi proiectul apare în bugetul municipiului pe anul 2018, însă până acum nu s-a mișcat niciun metru. Pe ultima sută de metri, clujenii sunt chemaţi să-şi exprime opinia în legătură cu acest subiect, joi, 22 noiembrie 2018, începând cu ora 17.00, la Centrul de Cultură Urbană Casino.  În ceea ce priveşte amplasamentul Monumentului Marii Uniri sunt propuse următoarele zone: Piaţa Unirii, Piaţa Mihai Viteazul, strada Universităţii, Piaţa Mărăşti-zona sensului giratoriu, parcul Primăverii din cartierul Mănăştur şi Piaţa Cipariu. Printre inițiatorii demersului se numără scriitorul Horia Bădescu, istoricul Vasile Lechințan, profesorul Mircea Popa și arhitectul Ionel Vitoc. 

Despre monumentul dedicat Unirii, ZIUA de CLUJ a vorbit cu arhitectul Ionel Vitoc, de la Fundația Culturală Carpatica. “Trebuie să alegem amplasamentul și sunt șase locuri propuse: Piața Unirii, Piața Mihai Viteazu, Piața Cipariu, Piața Mărăști, strada Universității și parcul Primăverii. Fundația are însă o opinie despre locul unde ar urma să fie așezată statuia: în Piața Cipariu, pe un triunghi de pământ care e vizibil de pe Calea Turzii, din Piața Avram Iancu, ba chiar și de pe strada Cuza Vodă. Ne dorim un monument de mari dimensiuni, iar în celelalte locuri ar putea fi nepotrivit. Piața Mărăști urmează să se reconfigureze, se va face acolo un pasaj, iar în Piața Mihai Viteazu și în Piața Unirii intră în conflict cu alte monumente. Ar apărea discuții de natură politică”, a spus Ionel Vitoc.

Arhitectul a spus că speră ca Primăria să lanseze, imediat după dezbatere, concursul de idei sau chiar de lucrări pentru monumentul Marii Uniri. În bugetul local a fost prevăzută, anul acesta, suma de 250.000 de lei pentru statuie. 

Alte patru statui pentru Cluj-Napoca 

În anul Centenarului, Primăria Cluj-Napoca a pregătit o listă de proiecte dedicate aniversării, printre care figurează amplasarea unor statui în oraş dedicate unor personalităţi religioase marcante. Este vorba despre statuile cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, episcopului ortodox Nicolae Ivan şi mitropolitul Bartolomeu Anania, dar se propune şi construirea unui Monument al Marii Uniri. Vor fi inaugurate în 30 noiembrie 2018. 

Statuia lui Iuliu Maniu este aprobată de municipalitate, dar realizată exclusiv din donația academicianului Emil Burzo. Lucrarea va fi amplasată în Piața Ștefan cel Mare și îi va ține de urât lui Baba Novac. Va fi amplasată pe trotuarul din preajma zidului vechi cetăți a Clujului, la 11 metri depărtare de acesta, pe spațiul public. Maniu s-a numărat între organizatorii Marii Adunări de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde s-a decis unirea Transilvaniei cu Regatul României. 

Pe de altă parte, primăria a alocat 388.000 de lei pentru monumentul dedicat cardinalului Iuliu Hossu, care va fi instalat pe esplanada noii catedrale greco-catolice. Și Hossu este un erou al Marii Uniri. A fost cel care a citit la 1 Decembrie 1918, din însărcinarea Marelui Sfat Național Român, mulțimilor adunate la Marea Adunare Naționale de la Alba Iulia, proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României.

În fața catedralei metropolitane, luna aceasta vor fi amplasate alte două statui: Bartolomeu Anania și Nicolae Ivan. Lucrările vor sta față în față și vor avea fiecare 2,80 m înălțime. Mai multe detalii AICI! 

 

Comenteaza