Video Ministrul Mediului a anunțat, la Cluj-Napoca, când vor fi lansate programale Rabla clasic și Rabla plus

Ministrul Mediului a anunțat, la Cluj-Napoca, când vor fi lansate programale Rabla clasic și Rabla plus

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a anunțat, la Cluj-Napoca, când vor fi lansate programale Rabla clasic și Rabla plus 2023. Poprietarii de automobile mai vechi de 15 ani, înscrise în programul Rabla local, vor primi 3.000 de lei: 2.400 de la bugetul AFM, 600 de la autoritățile locale partenere. Clujul ar dori să scoată 10.000 de rable din trafic, însă ministrul crede că numărul acestora va fi mult mai mic.

“În 24 martie 2023 lansăm Rabla clasic și Rabla plus. Ieri am semnat ordinul de ministru, care se va publica în Monitorul Oficial, iar vineri directorul Administrației Fondului de Mediu va da drumul la proiect”, a declarat Tanczos.

Cele două programe vor dispune anul acesta de bugete record, având o valoare totală de 1,5 miliarde de lei: 780 milioane de lei vor fi alocați pentru Rabla Plus și 560 milioane de lei pentru Rabla Clasic.  În ceea ce privește programul Rabla local, finanțarea vine 80% de la bugetul național și 20% de la local.

“În 21 aprilie 2023, cetățenii se vor putea înscriere în programul Rabla local. Înainte de această dată, se va derula sesiunea de înscriere a autorităților publice în program. Invit primăriile să se înscrie în timp util, astfel încât să putem lansa programul. Proprietarii de rable se vor putea înscrie pe o platformă unică națională, dar implementarea se va face descentralizat. Primirea dosarelor, analiza acestor dosare și plata se va face de către primării”, a mai spus ministrul Mediului.

''Între 24 martie și 21 aprilie, noi, primăriile, ne vom înrola în program. În 21 aprilie, pe plarforma națională, cetățenii se vor putea înscrie doar cu buletinul. Cei înscriși, vor fi dați la fiecare în parte. Ei vin la primărie și își completează, apoi, cu celelalte documente, de la RAR, de la Finanțe, sunt câteva condiționalități în lege. După care, vine cetățeanul cu dovadă că a predat mașină la o entiate care recileaza și el primește 3.000 de lei. Noi o să primim 2.400 de la minister, iar 600 punem noi de la bugetul local'', a specifiat primarul Boc.

Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să folosească banii obținuți astfel pentru a cumpăra o mașină nouă. Cei interesați să caseze mașinile vechi vor trebui să se adreseze primăriei din localitatea de domiciliu, primăriile urmând să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare.

După lansarea programului, AFM recomandă persoanelor fizice interesate să se înscrie în Rabla Local să: verifice dacă primăria pe raza căreia își au domiciliul participă în cadrul acestui program; caseze și să radieze autovehiculul uzat numai după ce se asigură că primăria localității pe raza căreia își au domiciliul participă în program.

Pentru a putea cere stimulentul pentru casare, proprietarul unei mașini vechi va trebui să îndeplinească următoarele condiții:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său de cel puțin cinci ani și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat și cel local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracţiuni împotriva mediului.
  • E de subliniat faptul că la acest program de casare a mașinilor vechi nu vor putea participa și firmele, așa cum e cazul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus.

Apoi, ghidul de finanțare stabilește și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească mașina pentru a putea fi casată prin programul Rabla Local:

  • să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea;
  • să aibă, la data solicitării, o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
  • să aibă o normă de poluare Euro 3 și/ sau inferioară;
  • conține componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
  • Totuși, cei care vor cere cei 3.000 lei nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Ministerul Mediului vrea să scoată din trafic, la nivel național, 100.000 de rable.

 

 

Comenteaza