Lumină în plus pentru trecerile de pietoni. Soluţia unui clujean pentru reducerea accidentelor pe timp de noapte

Lumină în plus pentru trecerile de pietoni. Soluţia unui clujean pentru reducerea accidentelor pe timp de noapte
Trecerile de pietoni din municipiu şi-ar putea schimba radical aspectul pe timpul nopţii. Un clujean propune suprailuminarea lor, motivând că măsura ar duce la reducerea numărului de accidente de circulaţie produse din cauza vizibilităţii scăzute a acestora.

Ideea a fost adusă în faţă de consilierul local Ioan Bîldea, care solicită, printr-o cerere adresată Serviciului Siguranţa Circulaţiei Urbane din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, urgentarea implementării măsurii mai sus menţionate la nivelul întregului oraș. 

El susţine că deşi în ultimul timp trecerile de pietoni sunt mai bine semnalizate ca până acum, multe dintre ele sunt în continuare greu de observat pe timp de noapte.

"Iluminarea corespunzătoare a trecerilor de pietoni pe timpul nopții îmbunătățește vizibilitatea și siguranța tuturor participanților la trafic. Chiar dacă în ultimele săptămâni primăria a depus eforturi pentru a semnaliza corespunzător trecerile de pietoni cu marcaje pe carosabil, în multe locuri, noaptea, acestea sunt mai puțin vizibile pentru șoferi. Soluția în această situație o reprezintă iluminarea trecerilor de pietoni", arată acesta, în cererea trimisă  

Nivelul de iluminare se va baza pe calcule luminohtenice specifice fiecărei situații în
parte, iar iluminarea propriu-zisă se va realiza cu aparate de iluminat speciale, montate înaintea trecerilor de pietoni. În acest mod, crede consilierul, o persoană angajată în traversarea străzii va putea fi observată de la o distanță mai mare și riscul producerii unui accident va fi mult redus.

Bîldea susţine că soluţia tehnică propusă nu este nouă, fiind avansată municipalității în scris de către un alt cetăţean în urmă cu aproape un an și jumătate. La data respectivă, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că vor ţine cont de propunere în planurile de viitor. 

„Vom cuprinde în programele noastre de viitor propunerea înaintată și vom avea în vedere organizarea unei licitații privind achiziționarea echipamentelor specifice implementării tehnologiei prezentate, coroborat cu politicile existente la acest moment în domeniul sistematizării circulației auto și pietonale la nivelul municipiului Cluj-Napoca", au răspuns aceştia. 

Comenteaza