Lucrări intense la renovarea cinematografului Dacia. Ce va cuprinde noul spațiu cultural

Lucrări intense la renovarea cinematografului Dacia. Ce va cuprinde noul spațiu cultural
Lucrările de renovare la cinematograful Dacia au început din decembrie, iar noul spaţiu va fi funcţional din toamna acestui an. Arhitecţii au planuri măreţe care vor face din fostul cinematograf un adevărat centru de cartier pentru toţi clujenii.

Spaţiul va cuprinde o sală de cinematograf şi teatru, o încăpere care va găzdui diferite evenimente culturale, birouri, un loc pentru catering sau seri de cocktail, o sală de aerobic, iar subsolul construcţiei va fi destinat unei săli de repetiţii. Mai mult, clujenii se vor putea relaxa pe terasa amplasată în aer liber, la etaj.

„Va fi un centru de cartier. Aceasta e concluzia la care s-a ajuns şi când s-a efectuat sondajul de opinie prin bugetarea participativă. Asta s-a vrut, să se facă un centru de cartier şi cinematograful Dacia a fost oportunitatea perfectă. Ca şi centru de cartier s-au luat sălile existente din cinematograf. Este o sală mare şi una mai mică, dintre care una a ars cu ceva timp în urmă, şi ele s-au transformat în săli pentru evenimente.

Sala mare unde este o sală cu gradene a rămas pentru evenimente de tip proiecţii de film sau pentru teatru, se va extinde scena pe cât permite spaţiul, se ridică puţin gradenele şi dorim să extindem şi în spate pentru a crea spaţiu pentru vestiarele actorilor. Se dotează minimal astfel încât să poată funcţiona ca un teatru de cartier. În sala mai mică se orizontalizează pardoseala şi se va amenaja ca pentru o sală de evenimente tip întruniri, club, serate de dans, conferinţe.

La etaj mai avem un spaţiu care va fi transformat într-o sală de fitness cu vestiare care va funcţiona după programul primăriei. Pe una dintre terase va fi o terasă circulabilă cu jardiniere care cumva să atragă atenţia în cartier. Parterul este gestionat astfel încât să poată să găzduiască evenimentele de tip cocktail, în sensul că acolo este o zonă de bar în care se poate face şi catering şi vor fi şi expoziţii cu tot felul de lucrări de artă, un parter mai funcţional aşadar. Noi am ridicat plafonul mai sus astfel încât să poţi să ai o circulaţie mai uşoară, care va fi accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi", spune Gelu Puşcaş, arhitect rezident la Civitas Proiectare.

Biroul de arhitectură a câștigat licitația pentru proiectul de reabilitare a cinematografului Dacia pentru care s-a alocat un buget ce depăşeşte 3 milioane de lei, activarea locaţiei fiind una dintre principalele dorinţe pe care mănăşturenii le-au expus la bugetarea participativă.

„Lucrările propriu-zise au început în 2014, la sfârşitul lunii noiembrie şi durata execuţiei este de nouă luni dacă nu apar alte lucruri neprevăzute. Deci în principiu prin luna septembrie, poate chiar în noiembrie, în sensul că nu ştii niciodată dacă mai apar lucrări suplimentare.

Plus că societatea civilă s-a implicat şi ea în proiectul acesta aducând un feedback, cumva, faţă de ceea ce a fost proiectat şi prin intermediul unor decidenţi de la primărie, aceste dorinţe s-ar putea implementa. Noi suntem deschişi oricum întotdeauna", a spus arhitectul.

Proiectul mai are în vedere construirea unui spaţiu destinat proiecţiilor de film în aer liber. Cei 1.000 mp vor fi în totalitate în gestiunea Primăriei Cluj-Napoca. Locaţia este programată în aşa fel încât organizaţiile nonguvernamentale existente în zonă să angreneze comunitatea locală şi să creeze mai multă mişcare într-un centru al Mănăşturului lipsit de viaţă.

De proiect s-au arătat deja interesate mai multe organizaţii care se ocupă de evenimente şi la Fabrica de Pensule. În centrul cultural de cartier se doreşte şi extinderea unor evenimente ca Zilele Clujului sau Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

„Din acest punct de vedere am încercat amenajarea unui spaţiu exterior, care altfel ar fi mort, gândit să poată funcţiona pentru un eveniment public, de exemplu o proiecţie de film pe unul dintre pereţii exteriori ai cinematografului, iar oamenii vor sta pe nişte gradene să se uite la documentar sau ceva. Am gândit totul astfel încât să dăm spaţiului public viaţă, să nu mai fie mort".

Cinematograful Dacia reprezenta pentru tinerii din perioada comunistă o oază de relaxare, în care aceştia se puteau rupe de griul ceauşist din viaţa de zi cu zi. Din acest motiv arhitecţii doresc să păstreze elemente din aspectul comunist al construcţiei, în memoria spiritului tânăr care era găzduit acolo.

„Ideea este să păstrăm memoria locului, adică totuşi acesta a fost un cinematograf făcut pe vremea comunismului şi ar trebui să rămână la fel pentru că şi acesta e un stil până la urmă. Se construia altfel atunci. Încercăm să conservăm cât mai mult posibil şi să păstrăm mai ales din aspectul exterior, iar în interior să păstrăm tavanul casetat care aduce aceleaşi vremuri şi păstrăm tot ce ţine de stilul perioadei respective.

E adevărat, perioada comunistă a fost una neplăcută, dar pentru asta nu trebuie distrus tot ce ţine de construcţiile din acea perioadă doar pentru că aparţine de comunism. Până la urmă ca stil arhitectural e o construcţie frumoasă", spune Puşcaş.

Cinematograful a fost lăsat în paragină aproape 10 ani, devenind între timp locul de refugiu al oamenilor străzii, dar şi al purecilor şi şobolanilor. Pe terasele de deasupra au crescut plante şi chiar doi mesteceni a căror rădăcini şi-au făcut loc prin gura de scurgere şi au ajuns să depăşească 4 metri. De când lucrările au devenit vizibile, mănăşturenii care trec pe acolo se opresc şi se bucură că bătrânul Dacia va reveni la viaţă.

Comenteaza