Lucrări importante la mai multe poduri din Cluj. Un nou pod va trece peste Someș

Lucrări importante la mai multe poduri din Cluj. Un nou pod va trece peste Someș

Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a anunțat lucrări importante de construcție și reabilitare la mai multe poduri din oraş, în 2019. Podul Fabricii va fi gata până în noiembrie, în timp ce un nou pod peste Someș este încă în studiu de fezabilitate.

Oașului - Răsăritului

"Suntem în faza de studiu de fezabilitate la podul Oașului - Răsăritului. Am avut o discuție cu proiectanții: au propus o variantă de pod cu două benzi, însă am solicitat să ne înainteze o variantă și cu patru benzi. Acest pod va ține cont și de proiectul cu malurile Someșului, va fi un proiect integrat. Sper ca până la sfârșitul lunii martie să fie gata acest studiu de fezabilitate, să îl putem vota în consiliul local. Acest pod va aduce o descongestionare a traficului în zona Gării și din cartierul Iris", a declarat Tarcea, într-o emisiune online.

Garibaldi 

De asemenea, podul Garibaldi intră în reabilitare anul acesta, precizează viceprimarul, iar lucrările se vor efectua sub trafic. Procedura de licitație va fi lansată până la finalul lunii: "Ne dorim să facem această reabilitare a podului Garibaldi fără să oprim circulația, pentru că este principala axă de a ieși din cartierul Grigorescu și de a ajunge în Centru. Așadar, vom reabilita și extinde acest pod sub trafic.

Suntem în faza de obținere a autorizației de construire. În această lună sperăm să dăm drumul la licitație. Încercăm să preluăm și acel mini baraj de sub pod, de la Apele Române, să fie în administrarea municipiului, pentru a-l moderniza. Termenul limită îl vom stabili la încheierea contractului cu firma care câștigă licitația, dar de regulă, în 12 luni trebuie să fie gata", a adăugat Tarcea.

Locomotivei

Podul de pe strada Locomotivei (Gară - Autogară) va fi modernizat și el: trotuarele pietonale vor fi extinse și vor fi montate panouri fonoabsorbante: "Pe str. Locomotivei vom reabilita podul. Acolo vor fi puse și panouri fonoabsorbante, pentru a proteja casele din zonă de zgomot. Avem încă discuții cu CFR, având în vedere că pe sub pod trece linia de înaltă tensiune care alimentează locomotivele. Vor trebui transferate locomotivele de pe electric pe alt tip de combustibil. Sperăm să intrăm în linie dreaptă și cu acest proiect până la finalul lunii. Vor fi lărgite și trotuare", a afirmat viceprimarul Clujului.

Fabricii

Podul Fabricii, care se află deja în construcție, încă din toamna anului trecut are termen de finalizare în luna noiembrie 2019, iar lucrările sunt în grafic, transmite Dan Tarcea: "La podul Fabricii se lucrează deja din septembrie. Majoritatea lucrărilor se realizează sub pod, deoarece s-a ridicat acest pod cu 10-15 centimetri cu niște perne pneumatice. Estimez că în noiembrie va fi gata reabilitarea acestui pod. Lucrările sunt în grafic".

Toate proiectele de construire și de reabilitare a podurilor vor trece avea nevoie de aviz favorabil din partea comisiei de estetică urbană din cadrul primăriei. "Cei care proiectează podurile trebuie să-ți pună în evidență creativitatea. Toate podurile vor intra în comisia de estetică urbană, pentru că sunt lucrări care pot să dăinuiască sute de ani", a conchis Tarcea.

Comenteaza