Lombul se duce la vale. Primăria caută soluții

Lombul se duce la vale. Primăria caută soluții
Alunecările de teren își fac simțită prezența în cartierul Lomb, motiv de îngrijorare pentru proiectele dezvoltate de municipalitate în acea zonă.

Alunecările de teren în zona Lomb le dau bătăi de cap autorităților. Acum, Primăria Cluj-Napoca a dat startul unei proceduri de achiziție publică, în vederea remedierii problemelor; potrivit caietului de sarcini, în vederea executării lucrărilor de consolidare a terenului din zona drumului principal, se impune realizarea unei documentații care să cuprindă elaborare expertiză tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, respectiv proiect tehnic consolidare zonă supusă alunecărilor de teren pe suprafața estimată de cca 43.000 mp.

"Având în vedere alunecările de teren care au avut loc în zona drumului principal între km 0+180 m și km 0+360, precum și între km 0+540 și km 0+798 (pe partea stângă a drumului) la obiectivul de investiții Centrul TEAM (Tehnologie, Evoluție, Antreprenoriat, Microintreprindere), alunecări sesizate și evidențiate în notele de constatare întocmite pe parcursul execuției lucrărilor. Pentru supravegherea alunecărilor, au fost amplasați martori pe zona taluzului și în amonte de acesta. Totodată, s-a înlăturat o parte din încărcări pentru a diminua eventualele daune care se pot produce din alunecări", se arată în document.

În urma expertizelor de specialitate, se vor stabili lucrările obligatorii de intervenție pentru oprirea fenomenelor care pun sub amenințare proiectele dezvoltate de muncipalitate și se vor face calcule cu privire la încărcarea maximă admisă pe teren, în raport cu PUZ-urile întocmite.

Lucrările care au în vedere construirea drumului de acces spre viitoarele mari proiecte ale Clujului, din cartierul Lomb, au fost oprite tocmai din cauza alunecărilor. Artera, a cărei construcție a început în vara acestui an, ar urma să aibă o lungime de 1,2 km, fiind prevăzută cu 4 benzi,și ar trebui să lege strada Oaşului de viitoarea zonă de dezvoltare a Clujului, unde se lucrează în acest moment la proiecte de anvergură pentru oraş: Centrul Regional de Excelenţă pentru Industrii Creative (CREIC) şi Centrul de sprijinire a afacerilor 'Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi - Zona Metropolitană Cluj' (TEAM-ZMC). Deși ultimele două obiective ar fi trebuit să fie construite până în vara lui 2015, termenele de finalizare a lucrărilor au fost amânate. La centrul TEAM lucrările au fost realizate în proporție de 90%, fiind oprite de fenomenele naturale de risc. Celălalt proiect, CREIC, sau "Hollywood-ul pitic", așa cum a mai fost numit, are de la sfârșitul acestui an un nou constructor, după ce contractul cu vechiul executant a fost reziliat în primăvara acestui an, iar șantierul a rămas timp de câteva luni bune în stand-by.
Din cauză că proiectele nu au fost finalizate până la sfârșitul anului curent, primăria nu va mai putea utiliza fondurile europene pentru finanțarea lor şi va trebui să susţină din fonduri proprii restul lucrărilor.

Comenteaza