Lichidarea Clujana, la mâna Finanţelor

Lichidarea Clujana, la mâna Finanţelor
Directorii responsabili de dezastrul financiar cu care se confruntă fabrica Clujana au murit, astfel că, actuala conducere se vede obligată să caute noi soluţii pentru a evita dizolvarea societăţii de către ANAF. Datoriile către stat au rămas aceleaşi, de peste 1,4 milioane de euro.

În cadrul unei noi Adunări Generale a Acţionarilor ar urma să se stabilească soluţiile juridice pentru recuperarea prejudiciului creat de Radu Ţărmure, penultimul director al societăţii Clujana. Suma pe care acesta o mai avea de restituit societăţii se ridică la 23.676 de lei, la care se adaugă şi unele penalităţi. Ţărmure a murit, însă, astfel că, actuala conducere a fabricii de încălţăminte nu prea mai are soluţii pentru a recupera prejudiciul. Oricum, aceşti bani ar rezolva doar o picătură din datoria imensă pe care Clujana o înregistrează căre Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi care a fost începută încă de pe vremea când fabrica era condusă de un al director, Dan Ungureanu - antecesorul lui Ţărmure, care a murit şi el, recent, în condiţii suspecte.

După moartea foştilor directori de la Clujana, Dan Ungureanu şi Radu Ţărmure, care au fost găsiţi vinovaţi de proasta gestiune a soicetăţii şi chiar de delapidare, s-au auzit unele voci care au cerut ca prejudiciul să fie recuperat de la familiile celor doi. Preşedintele Consiliului de Adminsitraţie al Clujana, Daniel Mihiş, spune că nu crede că o astfel de măsură ar putea aduce vreun câştig societăţii, cu atât mai mult cu cât, suma datorată de Radu Ţărmure (găsit mort în propria maşină în urmă cu mai bine de două săptămâni), nu ar rezolva nici măcar un procent din datoria înregistrată la ANAF.

„Consider că familiile directorilor nu ar trebui implicate în această problemă, însă, decizia va aparţine acţionarului majoritar, în speţă Consiliului Judeţean. Oricum, şi dacă s-ar recupera cei peste 23,6 mii de lei, practic, e vorba de o picătură într-un pahar cu apă. Datoriile Clujana către ANAF sunt de peste 1,4 milioane de euro. Dacă n-am avea această datorie, am putea spune că fabrica se poate întreţine lejer, că poate funcţiona cu toate plăţile la zi. Însă, această datorie există şi până în prezent nu s-a găsit nici o soluţie pentru ca ea să fie achitată", a precizat Mihiş. Mai mult, el a adăugat că supravieţuriea societăţii se datorează strict unui act de clemenţă din partea ANAF. „ANAF poate dispune oricând lichidarea societăţii Clujana, din pricina acestor datorii. Până acum, în urma nenumăratelor intervenţii am fost păsuiţi, însă nu ştiu până când. Această datorie trebuie plătită mai devreme sau mai târziu, dacă ne dorim ca acest brand clujean să mai existe", a comentat Mihiş.

Tot el a precizat că s-a făcut o notificare inclusiv către ministrul delegat pentru dialog-social, Doina Adriana Pană. „De mai bine de trei săptămâni am solicitat să ni se acorde un ajutor social, pentru că vorbim de o fabrică cu 380 de anagjaţi. Mulţi dintre aceştia sunt aducători unici de venituri în familii, aşa încât închiderea fabricii va avea un impact social negativ pe care ar trebui să ne străduim să-l evităm. Aşteptăm să vedem care este răspunsul ministrului şi cum putem fi ajutaţi în sensul acesta. Cert este că dacă ar fi plătită datoria Clujana către stat, fabrica ar fi salvată", a adăugat şeful Consiliului de Administraţie al Clujana.

Şedinţa AGA a societăţii Clujana va avea loc în 10 septembrie. Pe ordinea de zi a şedinţei se află mai multe puncte referitoare la situaţia financiară a societăţii Clujana. În primul rând ar urma să se discute despre "recuperarea prejudiciului cauzat societăţii de fostul director general, în sumă de 23.676 lei, precum şi a penalităţilor aferente şi desemnarea unei persoane pentru exercitarea acţiunii în justiţie". De asemenea, ar urma să se discute despre prelungirea liniei de credit deschisă la o instituţie bancară, despre modificarea acestui contract de credit, dar şi despre plata datoriilor către ANAF.

 

 

Etichete
Comenteaza