Legea privind plafonarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, promulgată de președintele Iohannis

Legea privind plafonarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, promulgată de președintele Iohannis
Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de promulgare a Legii de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor, modificare prin care se stabileste ca un fost parlamentar nu poate primi o indemnizatie neta mai mare decat cuantumul indemnizatiei brute a unui parlamentar in functie.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, pe 27 septembrie, plafonarea indemnizatiilor speciale pentru limita de varsta pe care le primesc alesii, cuantumul net al indemnizatiei neputand fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator in exercitiul mandatului.

"Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,55% din indemnizatia lunara bruta aflata in plata. Cuantumul net al indemnizatiei pentru limita de varsta nu poate fi mai mare decat venitul net corespunzator unei indemnizatii brute lunare a unui deputat sau senator aflat in exercitiul mandatului", potrivit propunerii legislative de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si Senatorilor, aprobata cu majoritate de voturi in plenul reunit al Parlamentului.

Indemnizatia pentru limita de varsta va fi actualizata anual, "din oficiu", cu rata medie anuala a inflatiei, de la 1 ianuarie a fiecarui an, potrivit sursei citate.

"Daca in urma actualizarii rezulta o indemnizatie pentru limita de varsta mai mica, se mentine pensia aflata in plata. Indemnizatia pentru limita de varsta reprezinta venit din alta sursa, in intelesul legii Codului Fiscal", prevede proiectul de lege.

Parlamentarilor care nu au domiciliul in Bucuresti sau in judetul Ilfov li se acorda lunar, pe durata mandatului, pe baza de declaratie pe propria raspundere care reprezinta document justificativ, o suma forfetara din bugetul Camerei Deputatilor si, respectiv, Senatului, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare in municipiul Bucuresti.

Cuantumul acestei sume este stabilit prin hotarare a Birourilor permanente reunite ale celor doua Camere, in functie de resursele bugetare ale fiecarei Camerei, scrie ziare.com

 

Comenteaza