Lângă Grădina Botanică răsar 16 case. Citadela Homes construiește pe terenul patronului Jolidon

Lângă Grădina Botanică răsar 16 case. Citadela Homes construiește pe terenul patronului Jolidon

Dezvoltatorul imobiliar Citadela Homes, aflat sub controlul grupului de firme CITR, vrea să ridice 16 case lângă Grădina Botanică, pe un teren deținut de patronul Jolidon și de firma neamțului Thomas Manns, Astra Holding, cu sediul în Munchen.

Viitorul ansamblu rezidențial este amplasat pe str. Louis Pasteur nr. 43-49, pe un teren de 9.400 mp. Proiectul a fost realizat de arhitectul Adrian Borda, de la Birou de Arhitectură și Urbanism SRL, şi prezentat la ultima şedinţă a Comisie de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca.

”Propunem opt clădiri cuplate, cu câte două apartamente fiecare. Practic, în medie vom avea parcele de 560 mp la fiecare locuință. Față de Grădina Botanică avem o retragere de minimum 10 m, iar acolo vom planta vegetație înaltă. Dat fiind că terenul este în pantă, am prevăzut un rezervor pentru acumularea apelor pluviale. Accesul se va face din strada Pasteur”, a explicat Adrian Borda.

Lângă Grădina Botanică ”răsar” 16 case. Citadela Homes construiește pe terenul patronului Jolidon

Ansamblul va include circulații interioare pietonale și carosabile, împrejmuiri și un loc de joacă. Spațiile verzi vor reprezenta 4.000 mp. Mai mulți vecini, prezenți la dezbatere, și-au prezentat însă rezervele față de acest proiect.

”Locuiesc acolo de 20 de ani, am o casă pe colț față de această parcelă și sunt greșeli pe planșele depuse. Zona nu e la același nivel cu Grădina Botanică, e o pantă în unghi de 60 de grade și vor apărea modificări de relief dacă se realizează aceste case. Nu cred că zona de protecție promisă va fi suficientă.

În ce privește regimul de înălțime propus pentru case, ne va lua din lumină. A doua problemă e cea legată de circulație, pentru că deja sunt probleme la ieșirea pe Cireșilor, iar mai multe case în zonă vor aglomera și mai mult strada”, a spus unul dintre vecini.

”Noi avem o casă pe o latură a acestei parcele și le-am dat o parte din teren, dar ne-au promis că vom avea acces auto și pietonal neîngrădit - e drept, promisiune verbală - iar acum pe planșe văd acolo arbori. Solicităm să își respecte această promisiune înainte să ne dăm acordul pentru proiect”, a spus alt vecin.

”Și eu am construit acolo o locuință și mi s-a pus condiția să nu depășesc 2 m la împrejmuire; aș dori ca aceste reglementări să fie respectate și de acest proiect”, a spus Silviu Socoș, vecinul de pe Louis Pasteur nr. 45.

”Schițele sunt greșite; sunt familii care nu apar. Eu apar în altă parte decât unde îmi este de fapt casa. Nu mi s-a cerut niciun fel de acord. Iar față de proprietatea mea, distanța până la case e foarte mică”, a spus Remus Tegzeșiu, alt vecin.

”Proiectul e la 6 m de limita proprietății. Regimul de înălțime propus pentru aceste vile urbane este de S+P+1E+Er. Înălțimea propusă este de 8 m, sunt vile urbane care vor avea garaje la subsol, am prevăzut și parcări în interiorul parcelei pentru că vorbim de locuințe mari, scumpe, unde sigur proprietarii vor avea mașini, sunt 32 de locuri de parcare propuse”, a explicat arhitectul Borda.

Proiectul e în zonă construită protejată

Arhitectul șef al județului a atras atenția că este vorba despre o zonă construită protejată, dată fiind vecinătatea cu Grădina Botanică, astfel că ar trebui îndeplinite anumite condiții. ”Acest plan urbanistic zonal (PUZ) nici măcar nu se poate discuta încă pentru că nu îndeplinește toate condițiile legale.

E nevoie de avizul de la monumente, iar PUZ ar trebui să cuprindă în studiu și parcelele învecinate. 16 locuințe în această zonă suprapopulată nu e cea mai bună soluție. Zona e încadrată ZCP Liu, deci trebuie studiu istoric în față. Oricum e necesară o diminuare a volumului ce se dorește a fi construit”, a spus arhitectul Claudiu Salanță.

”Avem indici care se încadrează în prevederile legale: procent de ocupare a terenului de 35% și coeficient de utilizare a terenului 0,9”, a replicat Adrian Borda. ”Dvs aici faceți un PUZ de parcelare, nu? Și atunci ar fi în regulă forma aceasta”, a spus șeful Direcției urbanism din primărie, Corina Ciuban.

”Practic, documentația trebuie doar prezentată în altă formă și e necesar să aduceți și avizul de la județ”, a completat arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop. ”Distanța de 6 m de la limita de proprietate poate crește și atunci nu ar mai deranja vecinii, pentru că oricum în zonă sunt retrageri mari și asta ar fi ca o regulă de bună vecinătate a zonei”, a opinat arhitectul Adrian Iancu.

”Dat fiind amplasarea ternului aveți nevoie neapărat de un aviz de la CJ, iar după implementarea observațiilor de aici să reveniți cu proiectul în comisie”, a concluzionat Daniel Pop.

Cine stă în spatele Citadela Homes

Potrivit termene.ro, Citadela Homes, beneficiarul acestui proiect, este o companie din București ai cărei acționari sunt CIT Resources (una din diviziile Casei de Insolvență Transilvania - CITR, fondată de omul de afaceri Andrei Cionca) - 46%, Michael Israeli - 46% (acționar al CIT Resources și administrator al Atrium Properties), Cătălin Alexandru Sima - 5% și Mihai-Horea Crăciun Oltean - 3%. Anul trecut cifra de afaceri a companiei a fost de 1.227.682 de lei.

Comenteaza