La marginea Clujului, se simt excluşi din societatea urbană. Tarcea: "Câte case au autorizaţie pe Valea Fânaţelor. Nu avem bani de exproprieri"

La marginea Clujului, se simt excluşi din societatea urbană. Tarcea: "Câte case au autorizaţie pe Valea Fânaţelor. Nu avem bani de exproprieri"

O ambulanţă a rămas, recent, înzăpezită la marginea municipiului Cluj-Napoca. Este vorba despre Valea Fânaţelor, zonă în care locuitorii se plâng că "se simt excluşi din societatea urbană". 

"Nu există iluminat public. Nu avem apă curentă şi potabilă,aducem de la 5-6 km în canistre, de la neamuri, de la serviciu, nu avem nici măcar un puţ de apă potabilă. Drumul e crimă şi pedeapsă, nu ajunge să fie pietruit o dată sau de două ori pe an. Mijloace de transport în comun nu există, mărcar dimineaţa sau seara, niciun taxi nu vrea să ne aducă şi dacă se strică maşina, eşti mort. Ne simţim excluşi din societatea urbană", a spus un locuitor de pe Valea Fânaţelor, la un post de radio local, cerând ajutor administraţiei locale. 

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a replicat că situaţia nu se poate rezolva la radio şi nici într-o săptămână sau şase luni, totul depinzând doar de locuitorii din zonă. Conform acestuia, cel mai probabil, multe case din zonă au fost construite fără autorizație. Drumul este mult prea îngust, şi nu aparține integral de Primăria Cluj-Napoca. Pe scurt, oamenii sunt sfătuiţi să cedeze bucăţi din terenurile private în favoarea primăriei, pentru ca drumul să poate fi modernizat şi pentru a fi introduse reţelele de utilităţi. 

“De când sunt eu viceprimar, în ultimii doi ani, plus înainte, au fost cel puţin de 10 ori locuitori de pe Valea Fânaţelor la primărie şi am avut, cred, peste 15 intervenţii, pornind de la drum, pietruiri, podeţ pe partea de drum, am făcut accesul către cimitir. Am încercat să facem lucrurile aşa cum ne permite şi drumul. Din nefericire, acolo aveţi un drum care este de 3 metri. Sunt 300 de familii acolo, ştiţi câte case sunt cu autorizaţie de construire? Nu cred că au obţinut autorizaţiile fără să aibă apă potabilă; inclusiv pentru fântână ar fi trebuit să obţină un aviz de la DSP. Legat de contractele cu salubritatea, şi aici am avut o discuţie largă cu cei care locuiesc în colonie, nu mă refer la cei dinspre oraş, pentru că au refuzat constant să-şi facă contract. Legat de iluminatul public, am făcut o verificare săptămâna trecută, pe unde să tragem reţeaua dacă este un drum de 3 metri? Este vorba despre o investiţie de aproximativ de 200.000 de euro, pentru că m-am interesat şi cunosc foarte bine situaţia de acolo. Legat de apă potabilă, acolo nu primăria trebuie să o facă, ci Compania de Apă Someş; există un proiect semnat. Legat de drum şi de modernizarea acestuia, nu se poate face. Putem să facem porţiunea care aparţine municipalităţii, 3 sau 3,5 metri pe anumite porţiuni, pietruiri. Aşa cum am făcut în fiecare an, ca să poată ajunge lumea. Casele sunt făcute prea apropiate, iar acolo sunt terenuri private. O posibilitate ar fi ca toţi cei care au terenuri acolo să vină să spună că cedează primăriei teren fiincă, astăzi, municipalitatea nu poate să facă exproprieri. Dacă există dorinţă, se poate. Dar există câteva persoane acolo care şi-au făcut case, garduri, şi nu cred că vor să dărâme", a expliacat Tarcea, la un post de radio local.

Viceprimarul Clujului i-a îndemnat pe oameni să-şi facă o asociaţie, să vorbească cu proprietarii de terenuri din zonă şi să găsească o soluţie pentru lărgirea drumului. "Bani pentru exproprieri nu avem. În 2018 am pierdut 28 de milioane de euro de la bugetul local din pricina Guvernului, anul acesta se prefigurează aceeaşi sumă", a conchis Tarcea. 

Amitim că, la începutul lunii ianuarie, o ambulanţă a rămas blocată în nămeţii formaţi pe drumul de pe Valea Fânaţelor şi a fost nevoie de intervenţia celor de la CERT Transilvania. 

Comenteaza