Investitorii nemţi care sosesc la Jucu: au produs pentru nazişti Panzere, avioane de luptă şi rachete ghidate

Investitorii nemţi care sosesc la Jucu: au produs pentru nazişti Panzere, avioane de luptă şi rachete ghidate
Investitorul german aşteptat la Cluj are vechime, iar istoria sa se împleteşte cu cea a Germaniei.

Georg Christian Carl Henschel a fondat, în 1810, Henschel & Sohn, la Kassel. Împreună cu fiul său, Karl Anton, a deschis o turnătorie. Firma a devenit apoi cel mai mare constructor de locomotive din Germania, la începutul secolului al XX-lea. În 1905, producea 5.000 de locomotive pe an.

În 1935, Henschel a căpătat reputaţia de producător de tancuri, proiectând şi construind celebrul Panzer I. Compania fost implicată în mare măsură şi la realizarea altor tancuri folosite de trupele Germaniei naziste şi a fost prima care a fabricat Panzer VI. În acea perioadă, muncitorii erau forţaţi să construiască arme şi au avut loc mai multe greve.

Henschel şi designerul şef Erwin Adlers au proiectat avioane pentru Hitler, cele mai de succes fiind Hs123, Hs 126 şi Hs129, precum şi rachete teleghidate experimentale. În 1945, fabricile Henschel au fost printre cele mai importante ţinte pentru bombardamentele aliaţilor, iar unele au fost distruse aproape complet.

Henschel şi-a reluat activitatea în 1948, dar a intrat în declin după 1960. În 1964, a fuzionat cu compania Rheinische Stahlwerke şi a devenit Rheinstal Henschel; în 1976 a primit numele Thyssen Henschel, iar în 1990, ABB Henschel AG.

Faptul că afacerile Henschel nu au mai avut succesul de altădată a fost confirmat în ultima parte a secolului trecut, când divizii importante au fost vândute: astfel, divizia de locomotive a fost cumpărată de canadienii de la Bombardier, cea de camioane a ajuns în portofoliul Daimler-Benz, iar cea de tehnică militară a fost achiziţionată de Rheinmetal.

Unele linii de afaceri, în special cea care produce cutii de viteze, există acum sub forma unei companii independente care funcţionează sub vechiul brand, Henschel, şi continuă să îşi aibă sediul la Kassel. Proprietar şi asociat unic al societăţii este Matthias Thomas Henke, care este la Cluj pentru semnarea contractului cu Consiliul Judeţean.

 

Comenteaza