Investiţii de 10 milioane de euro în Baciu

Investiţii de 10 milioane de euro în Baciu
Primăria Baciu investeşte, anul acesta, circa 10 milioane de euro în comună şi satele aferente, bani proveniţi majoritar prin proiecte depuse în cadrul Programului de Dezvoltare Locală (PNDL) sau din fonduri europene. Concret, banii vor fi cheltuiţi pentru reabilitarea drumurilor, pentru extinderea reţelei de apă poabilă, canalizare şi gaz sau pentru modernizarea serviciului de salubrizare.

Spre exemplu, 1 milion de euro din fonduri europene va fi investit în reabilitarea a 8,14 km de drumuri agricole. "Proiectul a ajuns în fază finală, iar dacă nu vor fi contestații vom demara lucrările în cel mai scurt timp", spune edilul Florin Mureşan.

Proiectul cuprinde şi construirea unui drum de 3,8 km, care va fi folosit ca o alternativă de ieşire la drumul naţional extrem de aglomerat care leagă Baciu de Cluj-Napoca. Traseul acestui drum va fi următorul: str. Jupiter - str. Neptun - str. Bisericii Ortodoxe și str. Valea Seacă.

S-au adjudecat şi licitaţiile pentru strada Cheile Baciului (1,2 km) din comuna Baciu şi strada Spitalului (0,315 km) din satul Suceagu. Investiţia este de 1 milion de lei. De asemenea, sunt finalizate proiectele și scoase avizele pentru studiul de fezabilitate pentru strada Planetelor, strada Brădetului, Mesteacănului, Molidului. 

Alte 2 milioane de euro vor merge pentru implementarea proiectului de distribuție a apei în satele Suceagu, Mera și Rădaia, în cadrul unui proiect gestionat de Compania de Apă Someş (CAS) şi la care autorităţile lucrează de trei ani.

În etapa întâi, s-a realizat aducţiunea apei pe 12 km între Viştea şi Rădaia, din fondurile primăriei şi a fost realizată conducta până la şcoala din Suceagu şi până la o cişmea publică, având o valoare simbolică.

Nu în ultimul rând, 5 milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru înființarea de rețele de canalizare în localitățile Sălistea Nouă, Corușu, Popești și stație de epurare în localitatea Popești și amenajarea unei rețele de canalizare și a unei stații de epurare în localitatea Suceagu, pentru care a fost achiziţionat terenul. 

A început şi modernizarea serviciului de salubritate prin amplasarea de ghene supra şi subterane. Cele subterane sunt amplasate astfel: două pe strada Jupiter şi două pe strada Transilvaniei. Cele supraterane, tot patru la număr, au fost distribuite în satele Suceagu, Mera, Popeşti şi în Baciu, la blocuri. Încercăm să conştientizăm lumea să înceapă să adune deşeurile selectiv", a declarat edilul comunei Baciu, Ioan Florin Mureşan.

Populaţia comunei a depăşit 10.000 de locuitori, iar nevoia de locuri în grădiniţe şi creşe este foarte mare în localitatea clujeană. Conform edilului, o nouă grădiniţă va fi construită în cartierul Tineretului din fonduri guvernamentale.

Valoarea totală a investiţiei este de 1 milion de euro, iar studiul de fezabilitate a fost finalizat. Tot pentru cei mici, un nou parc de joacă va fi amenajat la intersecția străzilor Neptun cu Bisericii Ortodoxe, pe un teren de 500 mp.

Comenteaza