Încă un parc fotovoltaic în Cluj. Unde va fi amplasat

Încă un parc fotovoltaic în Cluj. Unde va fi amplasat
| Foto: profit.ro

Proiectul a fost aprobat, joi, de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj. 

Este vorba de un studiu de oportunitate pentru construire Parc Fotovoltaic ce va fi amplasat în satele Sucutard și Puini, din comuna Geaca, județul Cluj.

Suprafața totală pe care vor fi montate panourile solare este de 514.185.00 mp și se compune din 22 de parcele. Beneficiarul este societaeta SC TIGLA SOLAR SPV SRL.

Conform datelor din platforma termene.ro, TIGLA SOLAR SPV SRL a fost înfințată în urmă cu patru luni, pe 28.06.2022. Compania este controlată de DARE ENERGY SOLUTIONS SRL din Sălicea (45%), FRANCA SPV ONE SRL din Bistrița-Năsăud (45%) și Ioan Ciprian Cîmpan din din Bistrița-Năsăud (10%).

La rândul ei, DARE ENERGY SOLUTIONS SRL este deținută integral de Claudiu Floroaie, în timp ce FRANCA SPV ONE SRL este controlată de Liviu-Lucian Floroaie și administrată de Ciprian Ioan Cîmpan.

Potrivit documentației, parcul fotovoltaic propus va avea o putere estimată de 25MW. Ținând cont de categoria de folosință a parcelelor existente, soluția propusă este de tip dezvoltare duală: proiectul va fi dezvoltat de așa manieră încât pășunea/fâneața/terenul arabil va continua să existe, cu calități chiar mai bune decât în prezent.

Panourile fotovoltaice vor fi amplasate la o înalțime utilă adecvată pe cadre din metal ancorate în pământ prin intermediul barelor filetante (fără fundații din beton armat). Înălțimea utilă estimată de 130-180 cm față de sol are rolul de a permite ovinelor, bovinelor și cabalinelor să pască în continuare. De asemenea, se asigură o bună circulație a aerului și procesul de polenizare nu este influențat.

„Parcul fotovoltaic propus se încadrează în tendințele de promovare a producerii de energie din surse regenerabile, determinate de necesitatea implementării măsurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în producția de energie electrică și de creștere a independenței energetice față de importul de resurse energetice primare și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Prin implementarea reglementărilor urbanistice propuse rezultă o serie de beneficii la nivelul comunei, pe lângă creșterea potențialului terenurilor existente fără a periclita funcțiunea existentă a terenurilor”, se mai arată în fișa proiectului.

Din ce în ce mai multe proiecte ce vizează edificarea de parcuri sau centrale fotovoltaice au fost aprobate în ultimele luni de către comisia de urbanism a județului.

Comenteaza