Foto Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului

Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului
Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului
Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului
Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului
Idei pentru Cluj. Propunerile clujenilor pentru bugetere participativă 2018: centru fără maşini, parcări sub poduri, un oraş deschis turismului

Peste 50 de propuneri pentru Cluj-Napoca au fost depuse în cadrul procesului de Bugetare participativă 2018. Duminică, 19 august, este ultima zi de înscriere a proiectelor pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

 

Ediția 2018 a procesului se află acum în prima etapă - etapa de depunere de proiecte - care se încheie duminică, 19 august. După etapa de analiză, cele mai votate proiecte vor fi implementate de municipalitate.

Până în prezent au fost depuse peste 50 de proiecte în domeniile:

·  Alei, trotuare şi zone pietonale;

·  Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

·  Spații verzi și locuri de joacă;

·  Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);

·  Infrastructură educațională și culturală;

·  Oraşul digital.

ZIUA de CLUJ vă prezintă câteva dintre propunerile cetăţenilor pentru oraş:

Alei, trotuare şi zone pietonale

Reabilitare zonei pietonale din vecinătatea Pieţei Mărăşti (Ovidiu Raţ)

“De la intersecţia Bulevard 21 Decembrie 1989 cu strada Crinului şi până în zona sensului giratoriu Mărăşt . Având în vedere faptul că zona Piaţa Mărăşti reprezintă prima oprire pentru cei care ajung în Cluj-Napoca dinspre N-E, este absolut necesară o sistematizare a zonei pietonale (a trotuarului) din faţa acestui complex comercial, astfel încât acesta să corespundă nevoilor funcţionale şi de agrement al tuturor celor care traversează zona”.

Centru fără maşini în weekend (Cenan Mihai Andrei )

“Închiderea străzilor Eroilor şi Napoca şi a Pieţei Unirii. Proiectul îşi propune ca oamenii să se bucure de un centru liber, de vineri până duminică. Centrul oraşului este unul tot mai sufocat de maşini, însă măcar în weekend consider că oamenii ar trebuie să aibă ocazia să se plimbe liniştiţi”.

Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei

Pasarelă pietonală pe Calea Baciului (Nicolae Maticu)

“Pasarelă pietoni  în zona Petrom pentru fluidizarea traficului, plus amplasarea de staţii autobus pe Calea Baciului şi în alte zone unde clujenii consideră necesar acest lucru”.

Parcări pentru scutere şi biciclte  (Robert Staicu)

“Orașul Cluj-Napoca a început în ultimii ani să se dezvolte, iar municipalitatea a acordat o atenție sporită în ceea ce privește mobilitatea urbană, precum şi dezvoltării acesteia pe termen lung. În acelaşi timp,  odată cu dezvoltarea acesteia, inevitabil, a crescut și traficul auto. Astfel locuitorii sau turiștii acestui minunat oraș au ales mijloace de transport neconvenționale - mopedul, scuterul și/sau motocicleta. Parcarea acestor mijloace de transport este de cele mai multe ori anevoioasă, deoarece în Cluj-Napoca există doar ocâteva parcări speciale pentru astfel de vehicule, în mall-uri sau clădiri de birouri. 
Renunţarea la 5-10 locuri de parcare pentru mașini ar crea între 20-50 de locuri de parcare pentru motociclete, cu o investiție minimă ce ar consta doar în marcaje noi și semne pentru parcare”.

Paracări sub Podul Mărăşti (Bogdan Gabriel Mihăiescu)

“Asemeni proiectului din Mănăştur, de la Podul Calvaria, zona de sub Podul din Mărăşti, Aurel Vlaicu, poate fi amenajată pentru a include noi locuri de parcare. În acel caz, s-au creat 80 de noi locuri de parcare”.

Spații verzi și locuri de joacă

Grădina botanică, parc public (Bogdan Stanciu-Gorun)

“Acces gratuit în Grădina Botanică, spațiu care să fie integrat în oraș ca un parc public. Pierderile financiare ale Universității Babeș-Bolyai ar urma să fie acoperite de la bugetul local. Zonele unde se desfășoară cercetare pot fi cu acces interzis, în continuare”.

Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)

Copaci pe Calea Turzii (Vlad Mureşan)

“Pe zona de mijloc a drumului se vor planta copaci asemănători celor de pe strada Horea, Memorandumului, cele două străzi fiind un exemplu concret de cât de mult înfrumuseţează un copac o zonă”.

Bănci cu panouri solare  (kovacs Casaba)

“Ce poate fi mai util într-un parc sau în centrul oraşului? Băncile cu panouri solare unde poţi să îţi încarci telefonul, tableta, laptopul sau maşinuţa electrică a unui copil.  Gratuit. în timp ce te odihneşti “.

Infrastructură educațională și culturală

Şcoli cu curţi mai prietenoase pentru copii (Gabriela Lupea)

“Ne dorim să transformăm curțile a 10 școli din orașul Cluj-Napoca în spații mai prietenoase pentru copii. Momentan, aproximativ 95% , dacă nu 100%, din curțile școlilor sunt formate doar din betoane. 
Copacii, iarba, băncile, terenurile sportive de baschet și fotbal, șotronul, diverse centre de activități ar transforma curțile școlilor în spații în care copiii să se relaxeze, să se joace, să socializeze, și nu în ultimul rând să facă mai multă mișcare.”

Un Cluj deschis turismului (Cristina Roman)

“Cluj-Napoca are un deficit în promovarea turismului. Lipsesc indicaţii în limba engleză, lipsesc conexiunile între zonele de interes ale oraşului, iar indicatoarele turistice nu sunt vizibile sau sunt destul de rare. Propuneri:  Trotuare adaptate persoanelor cu handicap, trolerelor şi bicicletelor la aeroport şi gară, Indicaţii în limba engleză în mijloacele de transport în comun, Hărți interactive cu trasee turistice în limba engleză pornind din aeroport,  Mijloc de transport iîn comun în colaborare cu Salina Turda şi Băişoara (în sezonul de schi), Indicatoare turistice la intrarile în oras şi în intersecţiile mari, Hărți turistice în staţiile de autobus”.

Oraşul digital

Strategie de digitalizare a oraşului (Nicolae Urs)

“Digitalizarea graduală a unor servicii oferite de Primărie nu este de ajuns pentru a transforma orașul într-un ”smart-city”. Departamentul IT din cadrul primăriei este grav subdimensionat. Procesul pentru realizarea strategiei de ”smart-city” este în desfășurare. Pornind de la aceste premise şi pentru a transforma orașul într-un etalon pentru România și Europa Centrală și de Est, propunem înființarea în cadrul primăriei a unui departament /birou care să se ocupe de strategia de digitalizare a orașului”.

Reamintim că fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu), iar valoare bugetului estimat pentru fiecare proiect trebuie sa se încadreze in limita de 150.000 euro (inclusiv TVA). Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile stabilite prin Regulamentul procesului de bugetare participativă, disponibil integral pe platforma www.bugetareparticipativa.ro.

Cetățenii care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizați cu mediul digital pot primi sprijin pentru depunerea de proiecte la biroul amenajat în incinta Centrului de Cultură Urbană Casino (din Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”), în fiecare zi lucrătoare între orele 13.00 – 17.00.

Calendarul procesului de Bugetare participativă este următorul:

16 iulie – 19 august - depunerea proiectelor

20 august – 30 septembrie - analiza proiectelor

1 – 21 octombrie - prima etapă de vot

​22 – 28 octombrie - validare vot I​

29 octombrie – 18 noiembrie - a doua etapă de vot

​19 – 25 noiembrie - validare vot II

26 noiembrie - afişare rezultate finale

Așadar, în data de 19 august 2018, la ora 00.00 se încheie etapa de depunere de proiecte și începe etapa de analiză a proiectelor în cadrul procesului Bugetare participativă Cluj-Napoca 2018.

Analiza tehnică şi juridică a propunerilor va fi realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca până la data de 30 septembrie 2018. Departamentele de specialitate ale Primăriei vor verifica conformitatea propunerilor cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare. Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca în această etapă, dacă este necesar, cu înştiinţarea prealabilă a deponenţilor. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect.

Stadiul proiectelor câștigătoare din cadrul primului proces de bugetare participativă desfășurat anul trecut se poate urmări pe acest link: https://bugetareparticipativa.ro/proiecte-in-implementare/ sau direct pe platforma www.bugetareparticipativa.ro la secțiunea Proiecte în implementare.

Comenteaza