HUB-ul educațional Borhanci: creșă, grădiniță, școală primară și liceu/Bază sportivă cu bazin de înot/Pădure-parc, în CONSULTARE PUBLICĂ

HUB-ul educațional Borhanci: creșă, grădiniță, școală primară și liceu/Bază sportivă cu bazin de înot/Pădure-parc, în CONSULTARE PUBLICĂ

Primăria a pus în consultare publică proiectul hub-ului educațional din Borhanci, care cuprinde însă și o viitoare pădure-parc de mari dimensiuni, un bazin de înot și o dotare medicală – centru de excelență pentru protonoterapie.

Proiectul cuprinde: DOCUMENTE

un hub educațional cu creșă, grădiniță, școală primară și liceu
un centru de excelență pentru protonoterapie
o bază sportivă cu bazin de înot
o pădure-parc pe o suprafaţă de aprox. 60 de hectare

Hub-ul educațional va fi format din creșă, grădiniță, școală primară și liceu. Creșa și grădinița vor fi organizate cu un număr minim de 8 grupe pentru fiecare, pentru școală - un număr minim de 27 săli de clasă, iar pentru liceu - un număr minim de 12 săli de clasă. Centrul va dispune și de săli de educație fizică și teren de sport în exterior. Centrul de excelență pentru protonoterapie va fi construit pe o suprafață de cca 3000 mp.

Pe o suprafață de 60 hectare, Pădurea-parc va cuprinde plantații masive de arbori, zone de poiană, o grădină urbană închisă, o zonă special amenajată pentru plimbare patrupede, alei, clădiri cu funcțiuni publice, punct de belvedere, tiroliană, traseu dirt bike de tip backyard, culoare de alergare și parcare.

Baza sportivă și bazinul de înot vor urmări dezvoltarea și relansarea activităților de educație fizică și sport pentru beneficiari de toate vârstele. Baza sportivă va include terenuri pentru tenis de câmp, padel, tenis cu piciorul, baschet, mini fotbal, badminton, volei. Acestea vor fi împrejmuite şi  vor beneficia de suprafeţe sintetice adaptate, nocturnă şi acces liber (cu programare); terenuri de beach volley cu nisip şi teren sintetic de baschet 3x3. Bazinul de înot cu dimensiuni olimpice va fi  unul acoperit, cu toate dotările și anexele necesare pentru inițiere, antrenament și competiții.

Prin prioritizarea componentei de mobilitate se preconizează reducerea numărului de deplasări cu autoturismul personal şi implicit reducerea gazelor cu efect de seră, dar și creşterea utilizatorilor transportului public, a bicicliștilor și pietonilor. Vor fi instalate stații de reîncărcare a autovehiculelor electrice şi hibride, precum și crearea/modernizarea/extinderea sistemelor bike-sharing. Infrastructura stradală va dispune de locuri de odihnă și relaxare, soluții eficiente pentru iluminat stradal cu led (din surse alternative precum panouri fotovoltaice), sistem de irigații modern  automatizat, cișmele pentru perioada caniculară, acces dedicat persoanelor cu handicap și obiecte contemporane de mobilier urban.

În ceea ce privește traficul, va există o stradă nou, cu o ampriză de cel puțin 18 metri, care va realiza legătura între strada Borhanci și strada Gheorgheni. Strada Bicaz va fi lărgită la 12 metri, iar Gheorgheni, la 18 metri. În interiorul parcelei studiate se vor crea două străzi: una în partea vestică, de 11 metri, una la sud, de 16 metri lărgime.

Planul urbanistic zonal și studiul de fezabilitate au fost realizate de asocierea Daedalus Proiect s.r.l., Universitatea de arhitectură și urbanism “Ion Mincu” București – Centrul de cercetare, expertiză și consulting, Patraulis și asociații s.r.l. Valoarea contractului, care a fost semnat în august 2021: 2.061.250 lei (fără TVA).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza