Guvernul va înfiinţa Centrul Național pentru Informații Financiare

Guvernul va înfiinţa Centrul Național pentru Informații Financiare
Joi a fost adoptată o ordonanță de urgență care reglementează înființarea acestei insituţii. Aceasta va fi o structură care va apăra Fiscul și alte entități ale statului de atacuri informatice.

Potrivit proiectului de ordonanță, Centrul Național pentru Informații Financiare va exista fără personalitate juridică în cadrul Ministerului Finanțelor, la nivel de direcție generală. Acesta va putea apăra și Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP), Comisia Națională de Prognoză (CNP) și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

Noul centru va prelua și personalul și activitățile din domeniul tehnologiei informației ale acestor entități, dar și drepturile și obligațiile în caz de litigii. Lipsa oricăror măsuri în acest domeniu poate conduce, în opinia Guvernului, "în orice moment, la apariția unui incident de securitate cu consecința pierderii masive de date".

Concomitent, "Centrul Național pentru Informații Financiare poate asigura, cu titlu gratuit, pentru alte entități publice, anumite servicii din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor, în domeniul finanțelor publice, în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului".

Centrul va coordona în mod direct activitatea din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor din cadrul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, scrie DCNews

 

Comenteaza