Gazon hibrid pe Cluj Arena, pe modelul Barcelona sau Milano. Costă până la 1 milion de euro

Gazon hibrid pe Cluj Arena, pe modelul Barcelona sau Milano. Costă până la 1 milion de euro

Gazonul de pe Cluj Arena va fi schimbat integral după ediţia din 2019 a Festivalului Untold, pentru prima oară în șapte ani de funcționare a stadionului. Investiţia se ridică la 500.000-1.000.000 de euro. 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că, odată cu înlocuirea gazonului, se vor schimba sistemul de drenaj și cel de încălzire și vor fi extinse aparatele de fotosinteză care ajută la regenerarea gazonului într-un timp scurt.

”Vom înlocui în acest an gazonul Cluj Arena în întregime, după Festivalul Untold din luna august, prima oară după șapte ani de funcționare neîntreruptă, atât cu evenimente sportive, cât și spectacole. Va fi cel mai modern stadion din România, singurul care va avea gazon hibrid, care este o combinație între gazon natural și unul artificial.

În Europa sunt doar câteva stadioane cu un astfel de gazon hibrid, cum sunt cele din Barcelona sau Milano. De asemenea, vom schimba sistemul de drenaj, cel de încălzire și vom extinde aparatele de fotosinteză care vor ajuta la refacerea și regenerarea gazonului într-un timp foarte scurt”, a explicat Tişe.

Gazonul hibrid este format din iarbă naturală în care sunt injectate, printr-o tehnologie specială, fibre sintetice care ajung la 20 cm în pământ şi, amestecându-se cu rădăcinile naturale, cresc rezistenţa gazonului, dar îmbunătăţesc şi aspectul acestuia la suprafaţă. Potrivit președintelui CJ Cluj, costurile unui astfel de gazon se ridică între 500.000 și 1 milion de euro.

”Investiția este una pe termen mediu și lung, gazonul urmând să fie unul de o calitate impecabilă care va putea fi folosit și în meciuri din competițiile europene de către echipa de fotbal a României în 2020. Cluj Arena va putea fi o alternativă dacă gazonul stadionului din București nu va corespunde. Cei din București au schimbat până acum gazonul de peste 10 ori”, a mai spus președintele CJ Cluj. El a punctat că, odată cu înlocuirea gazonului, vor fi realizate și lucrări de reparații la pista de atletism a arenei sportive. 

Fotosinteză de trei ori mai rapidă

CJ a achiziţionat, în noiembrie 2018, un sistem care accelerează creşterea gazonului. Sistemul, care a ajuns deja pe Cluj Arena, este format din trei module pentru accelerarea procesului de fotosinteză. Fiecare modul are 60 de becuri Philips de 600 W, cu lumină caldă.

"Am achizitionat cel mai performant sistem disponibil pe piaţă pentru a accelera creşterea gazonului pe Cluj Arena. Investiţia CJ este de 1,6 milioane de lei (350.000 de euro, n. red.) şi ne va ajuta să rezolvăm problema gazonului. Instalaţii similare se găsesc la Barcelona sau Madrid şi vor face din gazonul de pe Cluj Arena unul dintre cele mai bune din ţară", a declarat Alin Tişe.

Costul instalaţiei de accelerare a fotosintezei este de 350.000 de euro. Cluj Arena are, deocamdată, trei astfel de module. Fiecare dintre ele acoperă o suprafaţă de gazon de 360 mp, dar instalaţia este mobilă, astfel că întreg gazonul de pe stadion poate avea parte de acest tratament special.

Comenteaza