Floreștiul, Baciu și Apahida ar trebui să devină oraşe

Floreștiul, Baciu și Apahida ar trebui să devină oraşe

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, este de părere că localitățile mai mari de 10.000 de locuitori, care încă au statut de comune, ar trebui să devină automat orașe.

“Nu se poate ca o comună să fie mai mare decât unele orașe. Este o problemă de legislație. Legile ar trebui să spună că arunci când ai x cetățeni, devii oraș. Iar trecerea de la rural la urban înseamnă că tu, ca administrație, ai obligația de a avea străzi ca în oraș, că trebuie să ai școli, licee. Să ne uităm la Florești, care are cam 50.000 de locuitori, la fel ca Turda. Te uiţi la ce facilităţi şi instituţii ai în Turda şi vedem ce lipseşte în Floreşti, trebuie să susţină necesităţile populaţiei. E o populaţie tânără şi cultă în Floreşti, cea mai mare densitate de populaţie cu studii superioare - master şi doctorat -  trebuie să ţi cont de asta. Vorbim de Baiu, Apahida şi Floreşti. Sau să se unească cu Cluj-Napoca, dar atunci ar trebui să vorbim şi de Gilău”, a spus Salanță. 

Acesta a subliniat că există un proiect de lege, care se redactează la Ministerul Dezvoltării, conform căruia nu ar mai fi nevoie de referendum pentru ca statutul unei unități administrativ-teritoriale să fie modificat.

Comenteaza