Finanţare de 2,5 milioane de lei pentru bisericile din Cluj-Napoca. Cum vor fi repartizaţi banii

Finanţare de 2,5 milioane de lei pentru bisericile din Cluj-Napoca. Cum vor fi repartizaţi banii
Cultele religioase din municipiul Cluj-Napoca sunt pe cale să primească o finanţare generoasă de la autorităţile locale. Sumele ar urma să fie folosite pentru efectuarea unor lucrări de interes comunitar.

Potrivit unui proiect aflat pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local, ce va avea loc în această vineri, 38 de biserici clujene vor primi un ajutor de 2,5 milioane de lei, bani proveniţi de la bugetul local. 

În total au fost depuse 39 de cereri de finanţare, însă una dintre ele, cea a bisericii penticostale "Betel", a fost respinsă de comisie întrucât nu a îndeplinit condiţiile legale, fiind depusă după data limită stabilită.

"În ceea ce priveşte proiectele selectate spre a fi finanţate, acestea vizează domenii de interes comunitar, prevăzute în regulament, cum ar fi reabilitarea unităţilor de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcaşe noi de cult, renovări la instituţiile de învăţământ teologic, copnservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu aparţinând cultelor religioase, amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase", se arată în proiectul de hotărâre.

Cea mai mare sumă, de 400.000 de lei, va fi repartizată către Episcopia Romană Unită Cu Roma pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Greco-Catolică, în timp ce alţi 300.000 de lei vor merge la Parohia Ortodoxă "Sf. Petru şi Pavel" din Mănăştur pentru tencuieli, pardoseli, instalaţii, mobilier şi iconostas. 

Pe locul trei în topul bisericilor ce vor primi cele mai generoase finanţări se numără Eparhia Reformată din Ardeal, care va beneficia de un sprijin de 160.000 de lei pentru lucrări de intervenţie urgente la imobilul din Piaţa Mihai Viteazul nr. 1. De asemenea, Catedrala Ortodoxă Mitropolitană va fi ajutată cu 150.000 de lei pentru realizarea unor mozaicuri, iar campusul teologic ortodox al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului va fi finanţat cu 130.000 de lei.

Lista completă a beneficiarilor şi a sumelor repartizate poate fi consultată în documentul ataşat. 

Sumele se vor acorda în temeiul Regulamentului privind stabilirea unor forme de sprijin financiar de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca pentru unităţile de cult al cultelor religioase recunoscute din România, aprobat prin HCL 606/2013. 

Proiectul a fost depus la iniţiativa viceprimarului UDMR Anna Horvath şi a consilierilor locali Ligia Bocşe, Ioan Pop, Irimie Popa şi Ioan Bîldea. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie votat în plenul Consiliului Local. 

Comenteaza