FINAL DE DRUM. Răchiţele-Ic Ponor, terminat la 7 ani de la începerea lucrărilor - GALERIE FOTO

FINAL DE DRUM. Răchiţele-Ic Ponor, terminat la 7 ani de la începerea lucrărilor - GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Judeţean Cluj a făcut joi o vizită pe şantierul drumului turistic Răchiţele-Ic Ponor-Doda Pilii şi a avansat un termen pentru finalizarea acestuia: 55 de zile. Lucrările au început acum 7 ani.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat, a afirmat că în 55 de zile acest drum va fi în întregime finalizat. Vicepreşedintele CJ Cluj, Călin Tuluc, a explicat că drumul, acostamentele şi parapeţii vor fi gata până la sfârşitul lunii mai iar în termen de 55 de zile se vor termina şi remedierile la lucrările neconforme stabilite în urma unei expertize a DNA.

În decembrie 2015, chiar înainte de Crăciun, autorităţile judeţene au alocat suma de 11.241.808,71 lei fără TVA pentru a obţine o prelungire a termenului de finanţare, după data de 31 decembrie, pentru a nu fi nevoite să returneze întreaga sumă primită până acum de la Uniunea Europeană pe acest proiect, respectiv circa 30.000.000 de lei.

Vicepreşedintele CJ Cluj Călin Tuluc spune că termenul iniţial de finalizare a proiectului era luna iunie 2016, dar s-a obţinut un nou termen de predare a recepţiei drumului către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru luna august şi astfel forul judeţean nu va fi nevoit să dea înapoi banii primiţi de la UE.

Realizarea acestui drum este unul dintre cele mai controversate proiecte ale CJ Cluj, început în urmă cu mai bine de şapte ani. Licitaţia iniţială pentru reabilitarea acestui drum a fost câştigată în 2009 de asocierea dintre firmele MBS Group Turda, Alfa Rom Satu Mare şi Nemzetkozi Betonut Kft. din Ungaria, pentru suma de 34 de milioane de lei. Finanțarea investiției a fost asigurată prin Programul Operațional Regional, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bugetul central de stat şi bugetul propriu al CJ Cluj.

Între vechiul constructor şi beneficiar (CJ Cluj) au apărut numeroase neînţelegeri legate de suplimentarea valorii lucrării, care au dus în 2013 la rezilierea contractului. CJ Cluj a cerut o expertiză asupra lucrărilor efectuate şi în urma prezentării concluziilor acesteia, care arătau că ar fi fost făcute lucrări care nu au respectat standardele de calitate cerute, a depus şi o sesizare la Departamentul de Luptă Antifraudă şi la Direcția Națională Anticorupție.

Restul de lucrare din modernizarea acestui drum, de circa 20, 5 kilometri, a fost câştigată în 2015 de o asociere de firme dintre Drumuri şi Poduri Judeţene Cluj SA - S.C. Cridov SRL, cu o propunere financiară de 13.324.190 de lei.

Din cele peste 11 milioane de lei alocate de CJ Cluj în decembrie 2015 pentru finalizarea acestui obiectiv, circa 6,6 milioane lei reprezintă valoarea lucrărilor neconforme executate și decontate de antreprenor şi valoarea lucrărilor necesare remedierii / refacerii lucrărilor neconforme și a celor datorate neluării măsurilor de conservare.

Autorităţile judeţene au arătat că vor recupera aceşti bani din executarea unei garanţii de bună execuţie a vechiului constructor, de 3.293.909,76 lei, (n.red. - pentru care există un litigiu în instanţă între CJ Cluj şi Banca Transilvania) iar pentru restul de bani se vor constitui parte civilă în procesul care va urma, după finalizarea cauzei penale aflată în cercetare în acest caz.

 

Comenteaza