Fără evenimente fantomă. Cultura finanţată din bani publici va fi monitorizată

Fără evenimente fantomă. Cultura finanţată din bani publici va fi monitorizată
Evenimentele culturale susţinute financiar de primărie trebuie postate pe site-ul instituţiei pentru a putea fi monitorizate.

Consilierii locali PNL au amendat, ieri, proiectul de hotărâre prin care s-au alocat 1.390.000 de lei pentru diferite manifestări organizate de structurile non guvernamentale din oraş. Aceştia au cerut ca evenimentele să apară pe site-ul oficial al primăriei, cu menţionarea intervalului în care se desfăşoară. Tocmai pentru ca primăria să nu aibă surprize că finanţează evenimente „fantomă" cu bani publici. Amendamentul a fost votat de plen.

În ceea ce priveşte alocările de fonduri, reprezentantul organizatorilor Transilvania Music Event, Sorin Guia a intervenit la şedinţa Consiliul Local şi a condamnat modul în care comisia Consiliului Local face alocările de fonduri. Acesta a precizat că anul acesta festivalul a primit doar 20.000 de lei, în timp de evenimente ca Luna Studentului Clujean care s-a organizat doar o singură dată la Sala Sporturilor obţine 50.000 de lei, în detrimentului unui festival deja recunoscut în România. Mai mult, Guia a cerut explicaţii de la comisia pentru cultură de ce a refuzat să sprijine un alt proiect aflat la prima ediţiei, Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy. Acesta a primit 0 lei.

Consilierii USL au militat ca acestui festival să i se dea o şansă. Primarul Emil Boc a propus ca, în funcţie de resurse, să se mai facă o secţiune de selecţie. Preşedintele comsiei, viceprimarul Ana Horvath s-a arătat mai îngăduitoare, după ce grupul USL i-a semnalat faptul că asocieaţii maghiare primesc fonduri consistente. „Vom mai face o sesiune şi vom revedea proiectul, în funcţie de resurse, în limita posibilităţilor şi dacă proiectul pe care l-aţi depus se susţine. Dacă toţi cei 200 pe care i-am refuzat ar face la fel, vă daţi seama cum ar fi", a spus Horvath.

„Toate evenimentele pe care le-am finanţat le-am considerat speciale", a explicat Ligia Mihai din comisia de cultură. În schimb, consilierul PDL Ioan Pop, membru al aceleiaşi comisii, a intervenit în plen şi a întrebat ce înseamnă Stand-Up Comedy, pentru că nu este la curent cu acest tip de manifestare.

 

Comenteaza