Eşec la împărţeala Consiliului Judeţean a banilor de cultură

Eşec la împărţeala Consiliului Judeţean a banilor de cultură
Propunerea alocărilor de fonduri pentru activităţile culturale a fost respinsă în plenul Consiliului Judeţean , având în vedere că preşedintele Consiliului Judeţean nu s-a consultat în nici un fel cu reprezentanţii opoziţiei PDL.

Consilierul PDL Steluţa Racolţa susţine că majoritatea organizaţiilor care au solicitat finanţare provin din comunităţi cu primari USL. Pe de altă parte, s-au prevăzut fonduri pentru foarte multe organizaţii care sunt susţinute şi de Primărie: pentru TIFF, pentru Festivalului Pensinsula, dar nu numai.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au demonstrat încă o dată că nu sunt interesaţi să colaboreze cu colegii de opoziţie, astfel că nu i-au invitat pe aceştia la negocierile privind alocările de fonduri pentru activităţile de cultură şi de tineret. Consilierii PDL, Steluţa Racolţa şi Alexandru Coroian, au subliniat că majoritatea alocărilor de fonduri au fost împărţite în funcţie de interese şi pe criterii politice.

„Este inadmisibil cum sunt împărţiţi aceşti bani. Nimeni nu ne-a consultat în nici un fel, deşi suntem 12 consilieri PDL. Noi reprezentăm interesele unui procent semnificativ din populaţia acestui judeţ şi totuşi împărţeala se face după bunul plac al liderilor USL. Nici măcar nu am avut vreme să consultăm acest proiect, pentru că l-au adus de abia când ne-am întrunit în comisiile de specialitate", a spus Steluţa Racolţa. Ea a constat că s-au împărţit bani pentru tot soiul de evenimente, în funcţie de divesre interese, de prietenii şi de relaţii politice, şi că s-au ignorat nevoile unor tineri care ar avea nevoie la fel de mult de sprijins financiar, pentru a-şi putea promova acţiunile.

„A fost nevoie să propun un amendament pentru a se aloca o sumă, cât de mică, pentru Asociaţia Colegiului Economic Ioan Pop. Aceşti tineri au primit menţiune pentru proiectul lor - tradiţii culturale europene în spaţiul transilvănean - şi mi se părea firesc să-i ajutăm cu ce putem. Nu e logic să-i finanţăm numai pe cei care, oricum, primesc foarte mult şi din alte părţi", a subliniat Racolţa. „Dacă vă uitaţi pe lista de finanţări, majoritatea organizaţiilor care primesc bani sunt din comunităţi cu primari USL", a atras atenţia şi Alexandru Coroian. Tot din partea PDL, Rareş Rusu, a subliniat că reprezentanţii PDL vor vota propunerea executivului doar în momentul în care lista de finanţare va cuprinde o sumă şi pentru Asociaţia care se ocupă de programului „Cluj Capitala Europeană a Tineretului - 2015".

În final, ambele proiecte, ce vizau alocări de fonduri pentru activităţi culturale şi de tineret (fiecare în valoare de câte 350.000), au fost respinse la vot. Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a precizat că la următoarea şedinţă va ţine cont de recomandările colegilor din PDL. Pe lista de finanţări s-au aflat evenimente precum TIFF (40.000 de lei), Festivalul de Film Comedy Cluj (10.000 de lei), Festivlul Peninsula 2013 (21.000 de lei), Balul Operei (12.000 de lei), Delahoya (10.000 de lei), dar şi alte evenimente din judeţ.

Comenteaza