Eminescu să ne judece: liceul care poartă numele poetului e departe de finalizare. Cum merg lucrările la alte şcoli

Eminescu să ne judece: liceul care poartă numele poetului e departe de finalizare. Cum merg lucrările la alte şcoli
Lucrările de reparaţii curente de urgenţă şi întreţinere la școlile clujene sunt în plină desfășurare. "Cenuşăreasa" este Liceul "Mihai Eminescu", unde şansele ca modernizarea să se încheie până în 12 septembrie sunt mici.
">

74 de unități (școli și grădinițe) și 11 creșe, aflate în administrarea primăriei, au devenit peste vară şantiere.

Şase firme repară şcolile, grădiniţele şi creşele

Lucrările care se execută constau în: igienizări interioare, înlocuit elemente de tâmplărie, reparaţii acoperişuri, hidroizolaţii, faţade, reparaţii la grupuri sanitare, bucătării, instalaţii sanitare, electrice, încălzire, reparaţii pardoseli, parchet, gresie, reparaţii la împrejmuiri. Toate aceste lucrări au fost demarate odată cu începerea vacanţei de vară.

Primăria anunţă că lucrările de reparaţii se vor încheia până la începerea anului școlar.

Sunt 5 firme angajate de primărie pentru aceste reparaţii: S.C. NOVAS CONSTRUCT CONSULTING, S.C. CANION, S.C. ROMBIANCA, S.C. SERVINSTAL, S.C. CONSTRUCȚII. Valoarea totală a lucrărilor este de 8,7 milioane de lei.

"Bob" are clase noi

Pe de altă parte, şcoala Ioan Bob a primit un spaţiu nou, pe care îl împarte cu Liceul Economic. Practic, clădirea de pe strada Memorandumului 22 fusese exploatată înainte doar de Liceul Economic, dar era în paragină; anul trecut, aceasta a fost transferată şcolii gimnaziale şi modernizată. Primăria Cluj-Napoca a investit 7.500.000 lei pentru aceste lucrări. Cladirea are 14 săli de clasă, două laboratoare şi alte dotări specifice procesului educaţional. Lucrările au fost demarate în 20 ianuarie 2015 și s-au încheiat în 15 iunie 2016.

În anul şcolar 2015-2016, cursurile şcolii "Ioan Bob" s-au desfăşurat atât în cladirea de pe strada Episcop Ioan Bob, cât şi într-un spaţiu al primăriei de pe Bd. Eroilor 16, alocat prin HCL nr. 311/2015, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului de pe strada Memorandumului nr. 22.

"Eminescu", nicio şansă, lucrările la "Agârbiceanu" sunt finalizate 50%

Veştile mai puţin bune vin dinspre cele trei școli reabilitate pe fonduri europene, Școala Gimnazială "Ion Agârbiceanu", Liceele teoretice "Avram Iancu" și "Mihai Eminescu". Sunt şanse reduse ca renovarea Liceului "Eminescu" să fie terminată la timp pentru începerea anului şcolar, lucru recunoscut, la Realitatea FM, de inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

La "Avram Iancu" lucrările sunt ceva mai avansate, iar reprezentanţii primăriei îşi exprimă speranţa că totul va fi gata la termen. 16 săli noi, dintre care 12 vor găzdui clase pentru elevi, va avea noua clădire din curtea liceului. Imobilul va mai avea o sală profesorală şi o bibliotecă. La aceasta se adaugă o sală de sport cu vestiare.

La "Ion Agârbiceanu", în cartierul Mărăşti, lucrările sunt finalizate în proporție de 50% şi probabil că doar o parte dintre clase vor fi funcţionale în 12 septembrie, data începerii anului şcolar. Corpurile A și C sunt finalizate 100%, corpurile A1 și B1 sunt realizate în procent de 80%, corpul D e terminat 70%, iar corpul B, 40%. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost modificat de mai multe ori: iniţial, era sfârşitul lunii aprilie, apoi - la finalul lui 2015 - primarul Emil Boc a anunţat că şcoala va fi terminată în 31 iulie. Noul termen este 31 august, cu câteva zile înainte de începerea noului an şcolar.

Bugetul total al proiectului, pe cele trei unităţi de învăţământ, este de 62,5 milioane de lei, cheltuielile făcute până la 31 decembrie 2015 fiind decontate din fonduri europene.

În spatele lucrărilor la cele trei şcoli se află asocierea Coldea Construcţii - Grup Energoinstal - Dava Invest. Coldea Construcții, o firmă cu sediul în Cluj-Napoca, este controlată de Gabriel Mihai Coldea şi de Vasile Pop. Dava Invest a fost înfiinţată în 2008, la doi ani după Construdava (controlată de omul de afaceri Ioan Bene), cele două societăţi având sediul la aceeşi adresă, în Sighetu Marmaţiei. Construdava este cea care nu reuşeşte de un an să termine parkingul de pe strada Mehedinţi şi a fost ameninţată de primar cu rezilierea contractului. Aceeaşi firmă munceşte în ritm de melc la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, o altă lucrare care trebuia încheiată în 2015, dar este departe de a fi finalizată şi în legătură cu care se pune problema rezilierii contractului.

 

 

Comenteaza