Şefii de la Drumuri au dat undă verde pentru centura metropolitană VIDEO

Şefii de la Drumuri au dat undă verde pentru centura metropolitană VIDEO
Localităţile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au semnat luni protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire a centurii metropolitane. S-au semnat două contracte: municipiul s-a asociat cu comunele, apoi Clujul a semnat protocolul cu CNAIR.

La eveniment participă Emil Boc - primarul municipiului Cluj-Napoca, Dumitru Sfârlea - primarul comunei Gilău, Grigore Fati - primarul comunei Apahida, Bogdan Pivariu, viceprimar al comunei Floreşti, Ştefan Ioniţă - director general CNAIR, Mircea Biban, secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Radu Băruță, director general al Direcției Generale de Drumuri și Poduri Cluj. 

"Există spaţiu pentru acest proiect, din fonduri europene. Important a fost să demarăm demersurile. Sunt convins că vom găsi soluţii să implementăm proiectul. Avem un culoar favorabil - centura Clujului se afla în Masterplanul General de Transport (MPGT) al României şi toate proiectele de acolo vor fi finantate din fonduri europene. La Cluj, datorită implicării primăriei, proiectul este mult mai fezabil şi paşii se fac mai rapid", a spus Mircea Biban.

La rândul său, edilul Clujului, Emil Boc, a declarat: "Fiecare primărie va suporta proporţional acest proiect. Cam jumătate din centura trece pe teritoriul municipiului, restul, pe teritoriul celorlalte comune. Avem convingerea ca ne vom recupera banii din fonduri europene".

Amintim că primarul Clujului a primit, la finele lunii noiembrie 2017, aprobarea CNAIR pentru a realiza, în locul Guvernului, studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană a oraşului, ce va avea 38 km şi o alocare financiară de 150 de milioane de euro, bani care pot fi folosiţi până în 2023. 

"Realizarea centurii presupune mai multe etape. Prima etapă, care este foarte grea şi consistentă, ne revine, anume realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal şi a detaliilor tehnice pentru autorizarea lucrării respective.

Potrivit graficului stabilit de comun acord şi prevăzut în protocolul nostru de colaborare cu Ministerul Transporturilor, respectiv CNAIR, prima etapă urmează să parcurgă doi ani, 2018-2019, pe care îi avem la dispoziţie pentru realizarea acestor documentaţii.

Autorizaţia de construcţie trebuie predată până în 31 decembrie 2019 Ministerului Transporturilor pentru ca ei, în patru ani, 2020-2023, să realizeze licitaţia şi execuţia centurii metropolitane, 31 decembrie 2023 fiind ultima zi când se mai poate deconta un euro pentru acest proiect european", explica, la acea vreme, edilul Emil Boc. 

Costurile pentru documentaţia pe care urmează să o realizeze municipalitatea clujeană se ridică la circa 4 milioane de euro. Centura trece pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca și a încă trei unități administrativ-teritoriale (UAT). Toți cei trei primari, din Gilău, Florești și Apahida, au fost de acord să participe la proiect. Fiecare UAT va suporta partea sa din studiul de fezabilitate, planul urbanistic zonal și detaliile tehnice de execuție.

Pe 19 octombrie, Emil Boc a declarat că solicită Ministerului Transporturilor ca municipalitatea clujeană să fie împuternicită să lanseze procedura de construire a centurii ocolitoare a oraşului, necesară pentru deblocarea traficului rutier.

DATE TEHNICE - CENTURA METROPOLITANĂ 

Transregio Feleac, cum se numeşte centura metropolitană în MPGT, are lungimea totală de 38,3 km şi un cost estimat iniţial la 126,3 milioane de euro. Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Realizarea acestei şosele i-ar ajuta foarte mult pe locuitorii din Floreşti, care stau zilnic în ambuteiaje pe Drumul Național nr. 1.

Acest drum costă 40,5 de milioane de euro şi are trei sectoare: centura Gilăului, 2,3 km, legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti, 9,9 km, şi travesarea DN1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura, 1,9 km.

Cea de-a doua parte este centura Clujului, care pleacă din zona de sud-vest a oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson de drum are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro.

Sectoarele sunt Cluj Sud-Vest - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bd. Muncii. Un ultim sector, Bd. Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

Comenteaza