"E nedrept. Se pun toate în ‘oala’ Clujului!". Boc spune pe șleau de ce nu iese Cluj-Napoca din zona roșie COVID

"E nedrept. Se pun toate în ‘oala’ Clujului!". Boc spune pe șleau de ce nu iese Cluj-Napoca din zona roșie COVID

Cu toate că clujenii respectă restricțiile, Cluj-Napoca nu reușește să iasă din zona roșie COVID, dimpotrivă, rata infectărilor continuă să crească. Primarul Emil Boc a explicat fenomenul la ZIUA LIVE.

Rata de infectare în Cluj-Napoca e la un pas de 7, iar dacă ajunge la 7,5, noile restricții privind circulația persoanelor și închiderea magazinelor vor fi extinse în întreaga săptămână, nu doar de vineri până duminică. Edilul Clujului a fost spus, vineri, la ZIUA LIVE, că speră să nu se ajungă până acolo și a explicat de unde a apărut "creșterea exponențială" a cazurilor în municipiu.

"Eu sper că nu vom trece de 7,5. Nu pot băga mâna în foc, dar sper că nu. Graficul de creștere a fost în această săptămână, ne așteptăm și la o plafonare a acestuia, până la urmă, dar vom putea știi exact la începutul săptămânii viitoare. S-a modificat și formula asta de calcul care se pare că ne-ar dezavantaja, că de acolo a apărut creșterea asta exponențială, pentru că sunt cazurile nealocate care se alocă după ce află, de exemplu, dacă că unul cu domiciliu în Huedin, declară că a fost în Cluj și s-a infectat aici, atunci se pune la Cluj la rata de infectare, chiar dacă nu are domiciliul în Cluj-Napoca, ceea ce e nedrept, pentru că noi ne raportăm la un număr fix de populație, dar sunt foarte mulți care lucrează în Cluj-Napoca și nu au domiciliul aici, dar dacă declară că s-au infectat în Cluj-Napoca, se pun pe rata de infectare a Clujului și asta dezavantajează orașele mari, pentru că sunt foarte mulți oameni care lucrează în oraș, dar nu sunt în populația fixă a orașului. Deci, dacă ai domiciliul de exemplu, în Huedin, în Turda, Câmpia Turzii sau în satele din preajma Clujului, dar lucrezi în Cluj sau treci prin Cluj și spui că ai stat aici câteva zile și că aici te-ai infectat, atunci ești contabilizat pe Cluj-Napoca. Aceste cazuri, nealocate, la un moment dat se adună și se pun în ‘oala’ Clujului și de aceea am avut o creștere exponențială, pentru că mulți care aveau domiciliul în altă parte au declarat că au fost pe la Cluj în perioada asta și e posibil să se fi infectat aici și atunci s-au pus cazurile aici", a explicat primarul Emil Boc.

Incidența infectărilor cu noul coronavirus în Cluj-Napoca a ajuns la 6,88 cazuri la mie, astfel că, vineri după-amiază, Comitetul Județean pentru situații de Urgență Cluj a decis ca municipiul să funcționeze în scenariul roșu și în următoarele două săptămâni (detalii AICI).

Comenteaza