După Electric Castle, ne pregătim de Electric Buses. Se apropie licitaţia

După Electric Castle, ne pregătim de Electric Buses. Se apropie licitaţia
Clujul poate deveni în curând primul oraş din România în care vor circula autobuze electrice.

Autobuzele electrice cotesc de pe străzile oraşelor cu spirit ecologic din Europa către Cluj. Oraşul nostru va beneficia în curând de mai multe astfel de autobuze cu zero emisii de dioxid de carbon. Directorul Companiei de Transport Public, Liviu Neag, a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ că, în a doua decadă a lunii august, se vor semna două acorduri care fac ca mult anunţata achiziţie a autobuzelor eco de către municipalitate, cu sprijinul financiar al Elveţiei, să intre pe ultima linie dreaptă.

„Se vor semna două acorduri, unul de proiect, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Finanţelor, pe de o parte, respectiv departamentul economic al Ambasadei Elveţiei, de cealaltă, altul de implementare, între Primăria Cluj-Napoca şi Ministerul Finanţelor. O dată semnate aceste acorduri, vom putea declanşa procedura de licitaţie, probabil în luna septembrie. Lucrurile merg pe drumul cel bun", a spus Neag.

Suma acordată de Guvernul Elveţiei pentru achiţionarea de autobuze electrice la Cluj este de 5 milioane de euro, iar cea pentru staţii de încărcare, de 500.000 de euro.

„S-a tot vorbit că vor fi zece auobuze şi este fals. Vom cumpăra autobuze de toţi banii, zece sau mai multe. Din ce ştim la ora actuală, un astfel de autobuz costă între 350.000 şi 500.000 de euro, vom vedea cine va participa la licitaţie. În România nimeni nu produce astfel de maşini, aşa încât cred că vor veni doar firme din străinătate sau din ţară, asociate cu companii de afară", a mai afirmat directorul CTP.

Întrebat despre autobuzele „elveţiene", primarul Emil Boc a declarat luni dimineaţă, la Realitatea FM, că acestea vor circula pe străzile Clujului anul viitor.

 

 

Comenteaza