Dîncu: "Administrația locală este de foarte multe ori mult mai creativă, mai inovativă decât administrația centrală"

Dîncu:
Vicepremierul Vasile Dîncu a subliniat luni, la Forumul Administrației Publice Locale, importanța colaborării și a parteneriatelor locale, în contextul în care de multe ori primarii spun că sunt prea mici pentru proiectele mari.

"Aș putea să spun că, în ultima vreme, noi, ca reprezentanți - să spunem - ai puterii centrale putem recunoaște că există o serie de deficiențe pe care nu am reușit să le rezolvăm în cele opt luni de când suntem la guvernare. Ceea ce se spunea despre orașele mai mici care deservesc comune din zonă poate fi reglementat și poate fi sprijinit legislativ prin accelerarea unei proceduri legate de zonele metropolitane, mult mai eficientă decât cele care există în acest moment.

Vrem să intensificăm și stimulăm colaborarea în asociere și parteneriat local. De multe ori, dvs, primarii, spuneți că sunteți prea mici pentru proiectele mari, dar oamenii care se unesc, care se asociază, pot face și proiecte mari. La această unire a UAT-urilor vine și Guvernul cu o participare, pentru ca să existe resurse pentru un proiect mai mare", a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în debutul forumului desfășurat la Palatul Parlamentului.

Vicepremierul a subliniat și importanța organizării unor târguri și burse de proiecte. "Vrem să vedem cum funcționează colaborarea descentralizată, să facem schimburi de formule, de povești de succes, de proiecte care vin din interiorul administrației locale. Administrația locală este de foarte multe ori mult mai creativă, mai inovativă decât administrația centrală, iar noi vom stimula asta și vom premia acest lucru în viitor", a precizat Dîncu.

El a arătat că, timp de 26 de ani, guvernele centrale au rămas datoare guvernării locale, în contextul în care nici măcar nu a fost conceptualizat într-un mod foarte clar ce înseamnă guvernarea locală. Pe de altă parte, Dîncu a apreciat că, în ultima vreme, a fost inițiată o dezbatere semnificativă legată de dezvoltare, fiind importantă stabilirea rolului administrației locale și al celei centrale ca actori ai acestei dezvoltări.

"Ideea că numai mediul privat dezvoltă România nu este una care să poată fi susținută până la capăt. E adevărat, mediul privat susține dezvoltarea economică, susține crearea PIB-ului și a bugetului, dar o dezvoltare sistematică, planificată - pe care încercăm să o orchestrăm în acest moment - nu poate fi făcută fără administrație", a subliniat Dîncu.

În contextul în care președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, a pledat pentru corelarea salariilor din administrația locală și centrală, vicepremierul Dîncu a admis că în sistemul de salarizare există inechități.

"E adevărat, sistemul de salarizare este în acest moment inechitabil. Am făcut un prim efort, cu o ordonanță de urgență pentru a aduce un minim echilibru și a promova două urgențe, care până la urmă țin și de administrația publică locală: contractualii din domeniul învățământului sau al sănătății fac parte, până la urmă, din aceeași problemă a administrației locale.

Există o diferență între salarizarea de la centru și cea din teritoriu și o să încercăm să facem, într-un proiect viitor de lege, pe care îl vom lăsa probabil moștenire unui guvern rezultat altfel: încercăm să găsim soluții, dar totul se poate face numai în limita resurselor pe care le avem în acest moment, iar acesta e un lucru pe care cred că dvs îl înțelegeți", a spus el.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Vasile Dîncu, a declarat că, în luna octombrie ar putea prezenta în Parlament codul administrativ al României care modifică integral cele 11 legi care guvernează administraţia centrală şi locală:

"O parte din probleme sunt şi vor fi rezolvate prin proiectul unui nou cod administrativ şi un nou cod de procedură administrativă. Este în curs de elaborare şi în septembrie vom prezenta Guvernului şi societăţii Codul Administrativ al României, sper că în luna octombrie să îl putem prezenta Parlamentului prin care urmărim reducerea şi simplificarea legislaţiei, eliminarea prevederilor contradictorii. Este vorba despre modificarea integrală a 11 legi care guvernează administraţia centrală şi locală".

"Noi am gândit şi gândim cu adevărat o guvernare deschisă. Încercăm prin ceea ce facem să luăm punctul de vedere al opiniei publice, punctul de vedere al cetăţenilor. Proiectele pe care şi le propune Guvernul pot să fie greşite câteodată.

Nu întotdeauna Guvernul are dreptate, de aceea este important să vedem şi punctul de vedere al celorlalţi, al oamenilor. În ultima vreme s-a năsut o dezbatere importantă legată de dezvoltare şi este important să vedem în ce măsură administraţia locală şi centrală pot partcipa le dezvoltare, pot fi actori ai dezvoltării.

Ideea că numai mediul privat dezvoltă România nu este una care poate fi susţinută până la capăt. Mediul privat susţine dezvoltatrea economică, susţine crearea PIB şi a bugetului, dar la dezvoltare sunt mai mulţi actori şi o dezvoltare sistematică, planificată pe care încercăm s-o testăm noi în acest moment nu poate fi făcută fără administraţie", a mai spus Dîncu.

Comenteaza