Dealurile Clujului o iau la vale. Câți bani se pompează în stabilizare

Dealurile Clujului o iau la vale. Câți bani se pompează în stabilizare
Consiliul Județean investește milioane de euro în stabilizarea versanților de la proiectele Tetarom I și CMID. În ciuda nemulțumirii opoziției pesediste.

Versanții Clujului alunecă. Consiliul Județean a aprobat luni aproximativ 15 de milioane de euro pentru a stabiliza doi versanți în zone cu obiective majore. Dealul Hoia amenință să se prăbușească peste investițiile din parcul industrial Tetarom I; o situație similară există la centrul de management integrat al deșeurilor. 

Peste 4,4 de milioane de euro este investiția estimată de specialiști pentru stabilizarea versantului în zona Pata Rât, unde Consiliul Județean construiește Centrul de management integrat al deșeurilor. Întregul contract cu asocierea Kranz Eurocenter SRL  - ISPE SA valorează acolo peste 24 de milioane de euro. Proiectul este realizat pe fonduri europene, însă suma necesară stabilizării versantului este neeligibilă. Al doilea versant, cel unde este ridicat parcul industrial Tetarom I, are nevoie de peste 10 milioane de euro pentru a nu mai aluneca. Aceasta este o sumă maximală, care poate fi redusă în urma licitației de execuție. Reprezentanții PSD spun că ambele investiții au fost realizate fără a avea la bază studii competente și că s-a făcut o risipă a banului public.

"Nu se poate modifica structura terenului, astfel încât să coste cu 20 de milioane de lei mai mult, în 8-9 luni, ca și cantități suplimentare la o investiție. Și nu este prima suplimentare. Dacă ne gândim la Tetarom I, este a treia situație, dacă ne gândim la CMID, este a N-a situație. Vin solicitări din partea constructorilor și noi aprobăm, care aprobăm dintre noi, cu ușurință cheltuirea banului public", s-a plans Vasile Sălătioan, consilier județean PSD, adăugând că are o experiență de 34 de ani în construcții.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, de la PNL, spune că va căuta în arhivă studiile inițiale, pentru a vedea cum s-a putut să se treacă cu vederea peste alunecările de teren. El crede însă că acum banii trebuie pompați urgent în stabilizarea versanților, altfel va fi nevoie de sume suplimentare de bani în viitor. De exemplu, în Tetarom I sunt patru hale industrial care riscă să o ia la vale dacă lucrările de stabilizare nu se realizează în cel mai scurt timp.

"Noi astăzi suntem în situația de a lua aceste măsuri de stabilizare sau a accepta că începând de mâine viteza de alunecare a terenului va crește și punem în pericol halele industriale. Este o situație neplăcută pentru bugetul județului, dar expertiza profesorilor de la Universitatea Tehnică ne arată că cu cât întârziem mai mult realizarea acestor lucrări, cu atât costurile vor fi cu mult mai mari", a spus Tișe.

Proiectul de finanțare a stabilizării versantului de la Tetarom I a trecut cu 31 de voturi pentru din 33 de consilieri județeni prezenți, în timp ce banii pentru Complexul de management al deșeurilor au fost aprobați cu o majoritate de numai 24 de voturi.

 

 

Comenteaza