De necrezut! Sechestru pe o cale de rulare şi o parcare pentru avioane la Aeroportul Cluj

De necrezut! Sechestru pe o cale de rulare şi o parcare pentru avioane la Aeroportul Cluj
Cele două obiective sunt proprietatea Consiliului Judeţean Cluj şi au fost sechestrate de un creditor pentru datoriile unei firme private! Aeroportul, aflat în subordinea CJ Cluj, pierde trafic şi bani, din cauză că nu poate folosi calea de rulare şi parcarea pentru avioane.

 

Se împlinesc două luni de când directorul Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj, David Cideo, trăgea un semnal de alarmă, la emisiunea „Matinal" a Realităţii FM Cluj, citat de ZIUA de CLUJ, când afirma: „Aeroportul nu poate folosi o cale de rulare şi o platformă de parcare avioane, aflate în proprietatea Consiliului Judeţean(CJ) Cluj, dar care au fost intabulate ilegal de o firmă pe nume Aviatrans SRL.

Proprietarul Aviatrans a ipotecat-o în favoarea lui, a unui cetățean pe nume Liviu Oros, având în vedere aceste complicaţii, lucrarea de intabulare, probabil la vremea respectivă a fost cu acordul oficiului CJ Cluj. Consiliul Judeţean Cluj era obligat să ia măsuri de rectificare a cărţii funciare, să respecte o hotărâre irevocabilă şi să gestioneze bine patrimoniul pe care îl are".

Pentru că în cele două luni, problema nu a fost rezolvată, directorul de operaţiuni al Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, Iuliu Pop, a fost prezent luni, 15 decembrie, la şedinţa Consiliului Judeţean şi a transmis tuturor consilierilor o infomare cu privire la situaţia creată şi a cerut din nou intervenţia consilierilor pentru a determina conducerea executivă să facă ceva pentru a-şi intabula proprietăţile de la aeroport.

În documentul prezentat consiliului, reprezentanţii aeroportului Cluj declară: „Aeroportul a făcut numeroase sesizări Consiliului Judeţean Cluj în vederea înscrierii în Cartea Funciară a dreptului de proprietate asupra căii de rulare avioane şi a platformei de parcare avioane în suprafaţă de 8344,83 mp, dar până în momentul de faţă nu s-a luat nici o măsură în vederea înscrierii dreptului de proprietate.

De asemenea, vă comunicăm că începând cu data de 05.11.2014 s-a înscris în Cartea Funciară nr. 265841 poziţia C3, sechestru asigurator până la concurenţa sumei de 1.808.632,03 lei la cererea creditoarei SC UTI Grup SA asupra imobilelor menţionate, aflate în prezent în prorietatea S.C. Aviatrans SRL"

Directorul operaţional al Aeroportului Cluj, Iuliu Pop, a spus în faţa consilierilor: „Noi la momentul acesta ne găsim cu sechestru pus pe cele două obiective, ne creează mari probleme din punct de vedere operaţional. Am estimat, raportat la anii precedenţi, la 37.000 de euro efectul financiar negativ pe care-l produce, având în vedere că suntem foarte limitaţi la locurile de parcare. (..) Începând cu luna asta vine a patra aeronavă de la Wizz, vom fi puşi în situaţia de a respinge trafic din cauza insuficienţei locurilor de parcare".

Consilierul Rareş Rusu (ales pe listele PDL, actual membru PMP) a cerut explicaţii executivului consiliului. „E vorba de bani publici, d-le preşedinte, d-na secretar general, e atât de complicat să găsim o formulă împreună cu aeroportul şi să închidem subiectul acesta? V-aş ruga să supervizaţi o întâlnire cu conducerea aeroportului şi să rezolvăm asta cu celeritate. Nu cred că cineva de aici îşi asumă o asemenea situaţie, mai ales că dânşii (reprezentanţii aeroportului, n. red.), spun că au înregistrat de anul trecut o asemenea cerere".

Reamintim cititorilor că în urmă cu două luni, directorul aeroportului, David Ciceo, a explicat pe larg, la REALITATEA FM Cluj, citat de ZIUA de CLUJ, cum s-a ajuns aici şi ce demersuri a făcut pentru remedierea situaţiei:

„Există această parcare pentru avioane uşoare de 6.600 mp, plus o bretea de 2.000 mp care aparţin CJ Cluj şi care în 2002 au fost intabulate de Aviatrans SRL fără să existe nici un act. Când am observat acest lucru, am sesizat CJ şi împreună cu acesta am demarat procese. A fost un proces mai lung pentru că Aviatrans pretindea şi 3,7 ha de teren tot intabulate incorect, fără să aibă niciun act.

Ca urmare a acestor demersuri, în februarie 2013, ICCJ a dat o decizie favorabilă în favoarea CJ şi dispunea modificarea cărţii funciare, cu înscrierea dreptului de proprietate în favoarea CJ, având în vedere că Aviatrans nu avea niciun act. Din septembrie 2013 am făcut adrese repetate în care i-am rugat (cei de la CJ Cluj, n. red.) să înceapă un proces pentru rectificare, după cum se dispunea în hotărârea irevocabilă a ICCJ. Am prezentat în repetate rânduri în consiliul de administraţie al aeroportului acest lucru".

În faţa plenului Consiliului Judeţean şi a reprezentantului aeroportului, secretarul judeţului, Simona Gaci, a dat următoarea explicaţie: "S-a refuzat de către Cartea Funciară radierea ipotecii, pentru că ipoteca era pusă de o persoană fizică, sentinţa nu era opozabilă unei persoane fizice, a asociatului firmei. Am încercat să rezolvăm pe cale amiabilă această problemă".

Aceeaşi explicaţie o dădea în urmă cu două luni, pentru ZIUA de CLUJ, purtătorul de cuvânt al CJ Cluj, Alin Iuga: „Noi am încercat să rezolvăm acest litigiu pe cale amiabilă sau prin mediere, cu costuri reduse". Dar între timp nu s-a mai întâmplat nimic în acest caz.

Cu alte cuvinte, spus mai pe scurt, de 12 ani de zile, o firmă şi o persoană fizică ţin în şah, prin tot felul de tertipuri avocăţeşti, o insituţie de forţă cum e Consiliul Judeţean Cluj, care mai are şi o armată de jurişti plătiţi din bani publici, în timp ce aeroportul, aflat în subordinea CJ Cluj, contabilizează pierderi.

În cele din urmă, preşedintele interimar al CJ Cluj, Vakar Istvan, a anunţat că va convoca pentru ziua de luni, 22 decembrie, o întâlnire între conducerea instituţiei şi cea a aeroportului pentru a se stabili calea juridică de urmat pentru ca forului judeţean să-i fie recunoscute cele două proprietăţi pe care le deţine în zona aeroportului Cluj şi care să fie redate acestei instituţii.

 

Comenteaza