Video Foto Cum va arăta Parcul Est? Arhitecții îți prezintă parcul

Cum va arăta Parcul Est? Arhitecții îți prezintă parcul

Aarhitecții Parcului Est prezintă proiectul de modernizare a spațiului verde, iar Vasile Mitrea,  proiectantul inițial, arată ce șanse a ratat orașul înainte de 1989 de a avea un parc pe o suprafață de trei ori mai mare, dar și de ce proiectul de parc rămâne în continuare valabil. 

"Cum va arăta cel mai mare spațiu public verde al Clujului? Din partea campaniei SOS Parcul Est, Adi Dohotaru îi intervievează și Radu Gaciu îi filmează pe proiectanții viitorului parc. Vasile Mitrea, proiectantul inițial, arată ce șanse a ratat orașul înainte de 1989 de a avea un parc pe o suprafață de trei ori mai mare, dar și de ce proiectul de parc rămâne în continuare valabil. Proiectanții actuali ai Parcului Est, Mircea Munteanu de la Metapolis, coordonatorul de proiect, Ana Horhat, peisagista Parcului Est și Silviu Aldea, arhitect AtelierMass, povestesc cum au folosit atuurile zonei pentru proiectarea parcului, unde o parte a fost acceptată ca arie naturală protejată", se arată într-un video postat de SOS Parcul Est pe youtube. 

Parcul Est costă 96 milioane de euro

Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea Parcului Est în ședința din 7 iulie 2022. Vorbim despre o investiție de 475 milioane de lei (circa 96 mil. euro), care va dura doi ani.

Investiția este compusă din următoarele obiecte:

Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp
Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp
Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp
Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp
În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.

Proiectul prevede și amenajarea de facilități sportive: construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente, dar și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.

Potrivit aprecierilor jurului, proiectul „SHIFTING NATURES propune Parcul Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.”

Zona care poarta deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totala de peste 50 de hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

Tur ghidat în Parcul Est din Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați duminică, 25 septembrie, între orele 10:00-11:30, la un tur ghidat în Parcul Est din municipiul Cluj-Napoca.

Potrivit organizatorilor, turul ghidat și atelierul de „știință cetățenească" îi are ca invitați pe arhitectul Mircea Munteanu, coordonator al proiectului de Parc Est, peisagista Parcului Est, Ana Horhat, ecologul Tibor Hartel și Adi Dohotaru, fondatorul campaniei SOS Parcul Est. 

Program

10:00 - 11:30 Tur ghidat în Parcul Est. Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier - susținut de Consiliul Apei
12:00 - 13:30 Atelier Știință Cetățenească.Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice? -susținut de Consiliului Apei
15:00 - 16:30 Masă rotundă. Problematica secetei la Cluj în contextul schimbărilor climatice. Cu Natalia Ciobanu, Tibor Hartel, Camelia Gui și alți membri ai Consiliului Apei și clujeni.
17:00 - 20:00 Urban Sounds: Seară socială și Live Dj set cu Dj YOYO

Proiectul Parcului Est, inspirat de Vasile Mitrea - arhitect care a realizat un plan încă din '80

Parcul Est a fost propus de specialiști și societatea civilă încă din 2013 şi este proiect câştigător în cadrul programului de bugetare participativă 2017. Arhitectul Vasile Mitrea, artizanul cartierelor orașului şi unul din cei mai apreciaţi specialişti în urbanism, dezvăluie, pentru ZIUA de CLUJ, că proiectul Parcului Est datează încă din anii ‘60, când arhitecta Natalia Helgiu propune Parcul Tineretului, prevăzut cu spații destinate agrementului, cât și pentru activități sportive, dar nerealizat niciodată.  

VEZI Istoria Parcului Est! Proiectul datează încă din anii ‘60, iar în anii '80 se întindea pe 110 ha, cu pistă de canotaj, ștrand și legătură spre Băile Someșeni
 

Comenteaza