Cum va arăta noua Piaţă Mihai Viteazul

Cum va arăta noua Piaţă Mihai Viteazul
Administraţia locală a bătut în cuie modalitatea de lucru în cazul cosmetizării pieţei din centru.

 

Intervenţiile de remediere a problemelor stringente apărute în urma degradării pieţei, cum ar fi gropile din faţa statuii Mihai Viteazul, vor fi efectuate de primărie în momentul reluării programelor de întreţinere străzi. Pentru această zonă, Primăria va lansa în această primăvară un concurs de soluţii în două etape, printr-un parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor din România şi cu implicarea Filialei Transilvania a acestei structuri.

Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) intră într-un parteneriat cu administraţia locală pentru pregătirea unui concurs privind amenjarea Pieţei Mihai Viteazul. Primarul Emil Boc a declarat că, în acest sens, va fi semnat vineri un protocol de colaborare. Din informaţiile preliminare prezentate de edilul de Cluj, în cadrul conferinţei de ieri, parteneriatul presupune lansarea unui concurs pentru un proiect urbanistic de amenajare a întregii zone a pieţei Mihai Viteazul. În procedurile de concurs va fi implicată şi Filiala Transilvania a Ordinului, potrivit şefului acesteia, Szabolcs Guttmann.

"Am avut discuţii de cinci ore ieri pe tema a ceea ce ar trebui făcut în Piaţa Mihai Viteazul, respectiv pe strada Kogălniceanu. Vom semna un protocol cu Ordinul Arhitecţilor din România pentru derularea procedurii concursului de soluţii pentru modernizarea pieţei Mihai Viteazul, una foarte importantă pentru municipiu, dar care nu este suficient de bine pusă în valoare. Am agreat propunerea OAR, ca modernizarea să nu se rezume doar la scuarul din faţa statuii, ci să se extindă, şi să aibă în vederea mai multe aspecte, precum cel de modernizare urbană, integrarea a Canalului Morii, utilizarea malurilor Someşului, traficul, în special din intersecţia centrală Piaţa Mihai Viteazul, chiar rediscutarea transportului în comun din zona pieţei", a precizat primarul Emil Boc. Acesta a mai precizat că proiectul se va face etapizat, începând cu modernizarea pieţei propriu-zise, pentru a opri degradarea acesteia, după care, în urma finalizării concursului de soluţii se va trece la aplicarea la scară extinsă.

Astfel, administraţia locală va realiza, la reluarea programelor de întreţinere a arterelor din oraş, respectivele intervenţii urgente care se impun în piaţă, iar în paralel se va lansa şi concursul pentru proiectul urbanistic de amenajare. „În principiu în primăvară putem să dăm drumul procedurii, adică lansarea unui concurs pentru proiectul urbanistic de reabilitare. În urma acestuia ar trebui să rezulte sincopele urbanistice din zonă şi stabilirea unui concept unitar. Apoi se va stabili cum va arăta piaţa. Sunt trei zone majore de interes. Cea din vecinătatea parkingului suprateran, cea din faţa agenţiei CFR şi piaţa cu statuia. Toate trebuie avute în vedere", a atras atenţia Guttmann.

În acest concurs, varianta optimă pentru organizarea procedurii ar fi împărţirea acesteia în două etape, potrivit şefului Filialei Transivania a OAR. Prima dintre cele două faze de concurs va fi organizată pentru identificarea conceptului de amenajare, urmând ca într-o altă etapă să se desemneze proiectanţii care vor gândi noua faţă a pieţei cu cinematograf. Direcţia de specialitate a primăriei a eliberat în luna noiembrie 2012 un certificat de urbanism pentru lucrările de reamenajare a pieţei Mihai Viteazul. Documentul este necesar pentru pregătirea concursului de soluţii pe care primăria intenţionează să-l organizeze pentru cea mai bună variantă de reorganizare a pieţei din zona cinematografului Florin Piersic. La început de decembrie, primarul Emil Boc a declarat că intenţia municipalităţii este de a lansa procedura chiar în luna respectivă. Bugetul avansat pentru concursul de soluţii era estimat la 50.000 de lei.

Ideea reamenajării Pieţei Mihai Viteazul a fost enunţată în cadrul consultărilor şi prezentărilor studiilor aferente actualizării Planului Urbanistic General (PUG). În momentul în care s-a prezentat strategia de turism pentru noul PUG al municipiului, arhitectul Adrian Iancu a subliniat că salvarea pentru centrul oraşului o reprezintă continuarea dezvoltării circuitului pietonal. Pe lângă proiectele de reamenajare a zonei M. Kogălniceanu, a străzii Brătianu, Iancu afirma că soluţia optimă pentru amenajarea zonei pieţei Mihai Viteazul ar fi lansarea unui concurs de soluţii, având în vedere că este vorba despre o zonă din centrul oraşului, cu potenţial. De altfel, Iancu a fost cel care, în 1997, a realizat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru municipalitatea clujeană în cazul Pieţei Mihai Viteazul. În documentaţie se făceau referiri şi la posibilitatea amenajării unui parcaj subteran. În 2009 s-a încercat, printr-o iniţiativă a administraţiei, amenajarea unui parking subteran sub piaţă prin concesionarea unui teren de 6.000 mp, cu obligativitatea ca societatea Cogedir să amenajeze şi piaţa, după terminarea parcării. Proiectul nu s-a mai materializat, după declaraţiile oficialilor instituţiei, din pricina unei magistral de apă care trece pe sub piaţă, care a impus retrageri pentru respectivul obiectiv, făcându-l nefezabil. În 2011, administraţia locală a reluat demersurile de reamenajare. Intenţia anunţată viza lucrări de reparaţii curente la platforma cu scări şi la soclul statuii ecvestre din piaţă şi organizarea unui concurs de soluţii pentru reamenajarea spaţiului.

Concurs de idei sau "preţul cel mai mic"

Singurul concurs de idei lansat de administraţia locală pentru reamenajarea unor spaţii publice a fost cel din 2004 pentru modernizarea zonei Eroilor-Piaţa Unirii. În cazul acestui concurs, câştigat de Planwerk, administaţia nu a pus în apliare întregul proiect. Acesta viza şi închiderea circulaţiei pe ambele laturi de est şi vest ale Pieţei Unirii, plus amenajări specifice în aceste zone. Primăria a mai organizat un concurs pentru stabilirea temei pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania. Pe de altă parte, specialiştii militează pentru organizarea de concursuri în defavoarea licitaţiilor pe sistemul preţul cel mai mic atunci când se caută soluţii pentru obiectivele din spaţiul public. Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România a organizat în acest an chiar o dezbatere cu scopul de a demonstra potenţialul concursului de arhitectură în îmbunătăţirea calităţii spaţiului public.

Luminiţa SILEA

Kristina REŞTEA

Comenteaza