Cum fac clujenii colectare selectivă. Din 2019 primesc saci de gunoi cu cod de bare şi... amenzi

Cum fac clujenii colectare selectivă. Din 2019 primesc saci de gunoi cu cod de bare şi... amenzi

Colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor generate de populaţie va fi implementată la Cluj-Napoca începând din vara lui 2019.

Cantitatea de deșeuri colectate selectiv la Cluj-Napoca s-a dublat în 2018, comparativ cu anul anterior, iar trendul ascendent s-a menținut și în prima lună a acestui an. 

"Avem o creștere în 2018, față de 2017, de 2,4 ori la colectarea selectivă deșeurilor. Avem o cantitate de 2.500 de tone de deșeuri colectate selectiv în 2018, față de 1.124 de tone în anul 2017. Evident că se poate și mai bine. În acest an, în luna ianuarie 2019, față de luna ianuarie 2018, avem o creștere de 60% a gradului de colectare selectivă. Asta înseamnă că încet-încet clujenii știu și înțeleg că trebuie făcută această colectare selectivă", a declarat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, la un post de radio local.

Patru fracţii şi noi tarife

Obligată prin lege, începând cu 1 ianuarie 2019, România a demarat programul de colectare selectivă pe patru fracţii a deșeurilor generate de populație: umedă (resturi menajere) şi uscată (reciclabilă), cu trei secţiuni: plastic/metal, hârtie/carton și sticlă.

Cei care nu vor respecta obligaţia de mediu vor fi amendaţi. La Cluj-Napoca, acest program ar urma să fie funcţional începând cu data de 30 iunie 2019. Momentan, autorităţile locale aşteaptă oferta de tarife din partea firmelor de salubritate (Rosal şi Bratner), iar noul regulament de salubritate a municipiului se află în dezbatere publică. 

"Avem un termen ca până la sfârșitul lunii iunie să facem colectarea pe cele patru fracții. Suntem în discuții cu firmele de salubritate, să vedem cum vom putea face această colectare pe patru fracții. Ei vor avea nevoie de patru mașini, nu doar de două. Trebuie să vedem ce înseamnă asta ca și costuri în tariful de gunoi menajer", a explicat Tarcea.

Odată cu implementarea colectării deșeurilor pe cele patru fracții, firmele de salubritate vor distribui saci menajeri pentru fiecare tip de deșeu, saci personalizați, prin care cei ce nu colectează selectiv pot fi identificați și sancționați. "Toți cei care au condiții, cei din zonele de case, acolo unde sunt punctele gospodărești îngropate, vor trebui să facă această colectare selectivă pe cele patru fracții. Atunci vor fi saci menajeri cu cod de bare, cu care nu vor putea să pună gunoiul în altă parte și îi vom putea identifica ușor și pe cei care nu fac această colectare selectivă, având în vedere că vor fi personalizați sacii. Vor și fi sancțiuni, dacă nu se respectă". 

200 de platforme gospodăreşti îngropate

Primăria Cluj-Napoca va mai cumpăra încă 200 de platforme gospodărești îngropate. Costurile se ridică la 9.5 milioane de lei (fără TVA), preţul pe bucată fiind de 47.900 de lei (fără TVA). Proiectul de hotărâre a fost votat în unanimitate în cadrul şedinţei forului locla de miercuri, 6 februarie 2019.

Primele 100 de astfel de platforme au fost achiziţionate în 2017, în urma unei investiţii de 4.7 milioane de lei (fără TVA), iar primul punct gospodăresc îngropat a devenit operațional în luna noiembrie a aceluiaşi an, în Mănăştur. Societatea bihoreană Euriteh SRL a câştigat licitaţia pentru îngroparea punctelor gospodărești, iar proiectul prevedea şi amplasarea de astfel de platforme în școlile și în liceele din oraș. 

"Până acum avem peste 80 de puncte gospodărești îngropate, unde se face colectarea selectivă pe două fracții, momentan. De asemenea, avem colectarea selectivă în zone de case. Încă sunt sincope în zonele de case, pentru că nu toată lumea face colectarea selectivă și nu știe toată lumea, cu toate că am făcut foarte multe acțiuni de informare.

Colegii de la Poliția Locală, împreună cu cei de la salubritate au fost de cel puțin trei ori la fiecare asociație de proprietari, unde este instalat un punct de colectare selectivă îngropat. Alte probleme mai sunt legate de unii cetățeni care nu pun gunoiul în interioriul punctelor gospodărești, ci lângă acestea. Mai avem câteva zone unde trebuie să creștem frecvența cu care mașinile ajung la punctele gospodărești, deoarece sunt asociații de proprietari foarte numeroase și nu este suficient ca o dată pe zi să fie colectate gunoaiele", a conchis Tarcea.

Comenteaza