Foto Cum ar putea arăta spațiile publice din Apahida și Gilău

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj (ZMC) lansează inițiativa „Desenează metropola de mâine”, un proiect unic pe plan național, prin care își propune să contribuie la regenerarea spațiilor publice din zona rurală a zonei metropolitane. Inițiativa presupune realizarea în co-design a unor concepte pentru revitalizarea centrelor civice din comunele aflate în ZMC.

Consultările din cadrul procesului de co-design vor porni de la bunele practici și recomandările de regenerare urbană pentru ZMC identificate în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 pentru municipiul Cluj-Napoca. Atât elaborarea SIDU, cât și aceste consultări se desfășoară cu sprijinul Băncii Mondiale în cadrul unui acord de servicii de asistență tehnică intitulat „Programul de Dezvoltare Urbană a Municipiului Cluj-Napoca” și derulat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ZMC.

„Salutăm această inițiativă de replicare în zona rurală din ZMC a bunelor practici de regenerare urbană aplicate deja în polul urban Cluj-Napoca. În acest scop, sprijinim administrațiile locale și cetățenii din comunele ce compun Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ZMC prin propunerea unui masterplan de regenerare a spațiului public din centrul localității, pentru a încuraja un proces de co-design”, explică Marius Cristea, expert în dezvoltare urbană al Băncii Mondiale.

În cadrul inițiativei, săptămâna aceasta vor avea loc două dezbateri publice, joi, de la ora 16.00, la Căminul Cultural din Apahida și vineri, de la ora 14.00, la Casa de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău. La dezbateri vor fi prezenți reprezentanți ai administrației locale, ai ZMC, experți ai Băncii Mondiale și arhitecți.

„Mizăm pe o abordare participativă a întregii inițiative. De aceea, ne deplasăm în fiecare comună pentru care avem deja realizat un concept de regenerare, ca să ascultăm vocea cetățenilor, ca să vedem în ce măsură masterplanul corespunde aspirațiilor lor, și să îl ajustăm, după caz”, spune Adrian Răulea, director de programe al ADI Zona Metropolitană Cluj.

„Înțelegem importanța unui astfel de demers și apreciem implicarea ZMC și a Băncii Mondiale în identificarea unui concept adaptat realităților locale din comuna noastră. Implementarea proiectului rezultat din procedura de până acum și din dezbaterile finale va fi adevărata provocare. De aceea, vrem să avem, în continuare, sprijinul tuturor entităților implicate”, spune Grigore Fati, primarul comunei Apahida.

„Centrul Gilăului are nevoie de o regândire și de modernizare, pentru a fi un model pentru toate comunele aflate în zone metropolitane. Ne dorim zone pietonale cu magazine și cafenele, spații verzi, zone de recreere și piste de biciclete. Sunt convins că, alături de specialiștii de la Banca Mondială, de cei de la ZMC și de comunitatea din Gilău, vom fi capabili să redesenăm centrul localității noastre și să găsim cele mai inspirate soluții pentru viitor”, a declarat Gelu Topan, primarul comunei Gilău

Proiectul a debutat anul trecut, prin realizarea unui masterplan pentru Florești, dezbătut public în luna iulie. El va continua pe măsură ce se realizează noi concepte pentru comunele de pe teritoriul ZMC. După finalizarea conceptelor de regenerare, primăriile locale vor realiza documentațiile necesare, iar apoi ZMC și administrațiile locale vor căuta soluțiile optime de finanțare. 

„Scopul inițiativei noastre este de a furniza administrațiilor locale un concept coerent de regenerare a spațiilor publice din centrele civice. Următorul pas este realizarea la nivelul primăriilor a documentațiilor necesare (studiu de fezabilitate și proiect tehnic). Apoi, vom identifica, împreună, ZMC și administrațiile locale, sursele de finanțare pentru transpunerea lor în practică”, încheie Zoltan Coraian, directorul general al ZMC.

Comenteaza