Crucea de pe Cetățuie rămâne. Viceprimarul Clujului: "Voi milita să nu fie dată jos"

Crucea de pe Cetățuie rămâne. Viceprimarul Clujului: "Voi milita să nu fie dată jos"

În presa locală s-a vehiculat că va fi demolată crucea de pe Cetățuie în cadrul proiectului de modernizare a dealului. Viceprimarul Dan Tarcea neagă informația. 

“Voi milita să nu fie dată jos crucea, urmează să vină proiectul la avizat. Pe Cetățuie este un proiect de mari dimensiuni, sunt 54.000 de metri pătrați pe versantul sudic, 70.000 de metri pătrați pe platoul nordic și 15.000 de metri pătrați în incinta fortificată. Așteptăm să vedem propunerile, eu sunt pentru păstrarea crucii”, a subliniat Tarcea, la un post de radio local. 

Crucea de pe Cetățuie, proiectată de către arh. Virgil Salvanu, a fost înălțată în perioada 2000-2002 pe colina Cetățuia din Cluj-Napoca și are o înălțime de aproape 23 m, iar greutatea monumentului este de 60 tone.

Crucea, numită și Monumentul Eroii Neamului, este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848-1849. Monumentul Eroilor Neamului de pe Cetățuie a fost dezvelit și sfințit la 1 decembrie 1997 de către I.P.S. Bartolomeu Anania și I.P.S. George Guțiu.

Crucea a fost ridicată în locul celei din lemn de stejar care a fost ridicată între 1936-1937 prin grija episcopului greco-catolic Iuliu Hossu și a ministrului Valer Pop și care a fost dinamitată în 1948 din dispoziția comuniștilor. Crucea originară fusese înălțată în memoria celor întemnițați în această temută fortăreață.

Proiectul de modernizare a Cetățuii a fost realizat, în urma unui concurs internaţional de soluții, de asocierea Metapolis Architecs – Atelier Mass – Ana Horhat – Prodeco Arhitectură și Inginerie. Lucrările vor dura 24 de luni. 

Conform SF, suprafaţa vizată este de aproape 141.000 mp, iar investiţia este compusă din următoarele obiective: amenajare parc pe versantul sudic, amenajare platou nord, amenajare parc aferentă fortificaţiei. Vor fi plantaţi 1.100 de arbori și se vor amenaja 26.500 de metri pătrați de spații pietonale. Sunt prevăzute 110 locuri de parcare pentru biciclete și trotinete, unde se vor instala 7 stații de încărcare mașini electrice și 11 pentru biciclete și trotinete electrice.

Porțile de intrare în cetate vor fi restaurate, iar între acestea va fi platou pietonal. Dispare parcarea din spatele hotelului Belvedere, dar şi Monumentul Eroilor. Maşinile nu vor mai avea acces pe cetăţuie, dar va fi va fi implementată o staţie de transport în comun, cu autobuze electrice. Vor exista mai multe alei pietonale pe versanţi, dar şi puncte de belvedere, între care şi faimoasa Rotonda. Vor fi amenajate şi două parcuri pentru copii, cu mobilier pe categorii de vârstă, sau terenuri de sport. Nu în ultimul rând, vor fi amplasate şi terase sezoniere. 

Proiectul prevede şi reamenajarea Turnului Paraşutiştilor. 

Comenteaza