Concurs de soluţii cu alee impusă, în centru

Concurs de soluţii cu alee impusă, în centru
Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecţilor din România pregătesc un concurs de soluţii pentru pietonalizarea unei porţiuni din centrul oraşului.

Municipalitatea clujeană şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) lucrează la tema pentru un nou concurs de soluţii. Ideea este pietonalizarea totală sau parţială a străzii Mihail Kogălniceanu şi a piaţetei Universităţii, cea de la strada Universităţii, unde acum există doar o parcare. În cadrul temei, primăria doreşte să impună neapărat o alee.

„A fost o propunere a celor de la Transilvania Leaders, asociaţia care reuneşte foştii rectori ai universităţilor clujene: să facem o alee a rectorilor. Şi este firesc să facem asta, pentru că universităţile au făcut Clujul ceea ce este. Vom cere celor care vor face proiectul să includă pe strada Kogălniceanu câteva busturi ale celor mai importanţi rectori clujeni, de la Iuliu Haţieganu încoace, iar pe plăcuţe, nu ştim încă în ce formă, să fie trecute numele tuturor rectorilor universităţilor clujene", a spus primarul Emil Boc.

Iniţial, edilul anunţase că va exista un concurs de soluţii pentru întreaga zonă de centru încă nemodenizată, adică piaţa Lucian Blaga, str. Napoca, piaţa Avram Iancu şi str. Cuza Vodă, str. Kogălniceanu şi piaţa Universităţii. În cele din urmă, doar ultimele obiective vor deveni temă de concurs, având în vedere că pietonalizarea este eligibilă pentru atragerea de fonduri europene. Asta nu înseamnă că pentru celelalte obiective nu se vor gândi soluţii.

Concursurile de soluţii au prins foarte bine la Cluj. Chiar şi proiectul de modernizare a pieţei Unirii a fost oferit printr-un astfel de concurs, organizat în 2006. În ultima perioadă am aflat cine va reabilita Turnul Pompierilor, printr-o procedură comună a Primăriei Cluj-Napoca şi OAR, şi tot astfel urmează să aflăm cum va fi amenajat Someşul, teatrul în aer liber de pe Cetăţuie şi Parcul Feroviarilor. Iniţiative de acest gen au apărut şi la Consiliul Judeţean Cluj, care a organizat un concurs de soluţii pe fonduri norvegiene pentru extinderea Muzeului Satului de la 15 la 47 ha.

Comenteaza