Cod roşu de trafic în Cluj. "Am încercat să scap de traficul din Bucureşti şi am dat peste cel din Cluj"

Cod roşu de trafic în Cluj.
Se spune, în glumă, că românii folosesc maşina pe post de umbrelă. Joi, aceasta nu a fost o glumă. Ploaia care a căzut peste Cluj i-a determinat pe majoritatea deţinătorilor de automobile să urce la volan. Nu e de mirare că întregul municipiu a devenit roşu, pe Google Traffic Live.

O sumedenie de străzi din centrul oraşului, dar nu numai, au fost marcate pe hartă cu roşu intens. La ora 16.00, străzile Splaiul Independenţei, Eroilor, Horea, Regele Ferdinand, B-dul 21 Decembrie, Calea Turzii, Paris, Piaţa Cipariu, IC Brătianu, Napoca, Nicolae Bălcescu, Constanţa, Republicii, Ilie Măcelaru, Calea Mănăştur, Izlazului şi Grigore Alexandrescu. Practic, toată zoan centrală a fost un uriaş ambuteiaj, iar faptul că roşul intens a fost de găsit şi în cartiere este îngrijorător.

Traficul a fost şi subiectul emisiunii „1 la 1" de joi, de la Realitatea FM. Clujenii au fost invitaţi să sune din aglomeraţia de pe străzi. „Sunt blocat pe strada Cardinal Iuliu Hossu. Nu ne mişcăm deloc. Din păcate, poliţiştii nu au ieşit să dirijeze traficul. Atunci când ei sunt în intersecţii, nu se creează ambuteiaje", a spus un ascultător care a sunat în emisiune, Dorin Barz. „Sunt de vină şi autorităţile naţionale, pentru că uite, de exemplu nu se poate inaugura tronsonul de autostradă Gilău - Nădăşel, din cauză că nu se face un pod de 300 de metri peste Someş. Acest pod ar mai scoate din traficul de tranzit din Cluj, care este de circa 25%", a spus şi Mihai Şoica. „Avem nevoie de centuri, dar îmi amintesc că se vorbeşte de centuri din 2007 şi nu se fac. Eu m-am mutat la Cluj ca să scap de traficul din Bucureşti şi acum se circulă şi aici îngrozitor", a afirmat un alt ascultător, care s-a recomandat Florin.

„Toate deciziile sunt luate în funcţie de voturile pe care le pot aduce, de aceea nu este curaj la Primărie. Domnul primar vorbeşte despre administraţie 2.0 şi despre smartcity, dar nu se poate vorbi despre aşa ceva când avem probleme de trafic pe care le avem şi la Pata Rât se doarme în case cu pereţi de carton", a subliniat jurnalistul Mihai Moga, invitat în studio.

Clujul visează la o centură metropolitană, care apare în Master Planul General de Transport, dar pentru care guvernul nu a inclus finanţare în bugetul pentru acest an, şi la metrou, un proiect reinventat. Pe termen scurt, se vorbeşte despre benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun şi despre mersul pe bicicletă. Vom vedea curând dacă planurile municipalităţii ne vor scăpa măcar în mică parte de codul roşu de trafic abătut peste întregul oraş.

 

Comenteaza