Clujul nu are noroc să-şi reabiliteze drumurile pe bani de la centru

Clujul nu are noroc să-şi reabiliteze drumurile pe bani de la centru
Consiliul Judeţean spera să scape de corvoada reabilitării unor drumuri clujene, având în vedere că Ministerul Transporturilor a promis că le va reabilita cel puţin pe cele de intres turistic.

Într-o primă fază, s-a aprobat transferul sectoarelor de drum Vlaha - Săvădisla - Lita - Liteni - Băişoara - Iara - Surduc - Buru şi Gilău - Someşu Rece - Someşu Cald - acumularea Tarniţa - Mărişel - Acumularea Fântânele iar planul era ca anul viitor să mai fie reabilitate şi alte sectoare similare cu bani de la centru. Numai că ministerul s-a răzgândit, aşa că administraţiei judeţene nu-i rămâne decât să se descurce pe contr propriu.

Cererile către Ministerul Transporturilor s-ar fi aglomerat, motiv pentru care s-ar fi renunţat la planul de modernizare a unor drumuri judeţene de interes turistic. Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, Eugen Cecan, a explicat că se impune o prioritizare a drumurilor turistice din ţară, urmând ca programul de reabilitare să fie, eventual, relansat de anul viitor. „Pe adresa Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au venit foarte multe solicitări din ţară, pentru reabilitarea unor drumuri judeţene, motiv pentru care acest program de reabilitare s-a amânat. Nu există resurse pentru toate aceste drumuri. Dacă am fi luat în calcul toate solicitările ar fi însemnat să ne dublăm jumătate din reţeaua de drum pe care o avem în prezent în administrare. Este forte mult, iar CNADNR nu ar fi făcut faţă cu aceste costuri. Poate de anul viitor, după ce se va face o prioritizare a acestor drumuri, lucruile vor sta altfel", a explicat Eugen Cecan.

Consiliul Judeţean Cluj avea mari speanţe în privinţa reabilitării unor drumuri importante ale Clujului, cu bani de la centru. Este vorba despre sectoarele Vlaha - Săvădisla - Lita - Liteni - Băişoara - Iara - Surduc - Buru şi Gilău - Someşu Rece - Someşu Cald - acumularea Tarniţa - Mărişel - Acumularea Fântânele. În urmă cu câteva săptămâni, aceste tronsoane au fost transferate, printr-o Hotărâre de Consiliu Judeţean, în custodia CNADNR. „Este foare bine că aceste drumuri vor fi modernizate pe bani de la minister, pentru că ne scuteşte pe noi de un efort", spunea la momentul respectiv preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu. Acesta se bucura pe bună dreptate, având în vedere că în prezent Consiliul Judeţean are în derulare un pogram de reabilitare a peste 700 de km de drumuri judeţene pentru care nu are asigurate fonduri suficiente. De altfel, Uioreanu a fost cel care a anunţat că pentru a susţine lucrările prevăzute în acest program se impune accesarea unui credit bancar de circa 50 de milioane de euro. Prin urmare, ajutorul de la centru cădea ca o mana cerească pentru Cluj. Numai că n-a fost să fie. Aşa cum n-a fost să fie nici programul derulat de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, care prevedea, de asemenea, reabilitarea a peste 10.000 de km de drumuri locale.

Comenteaza