Clujul – așa nu: ”Un model de dezvoltare catastrofă. E deschis doar pentru bani, nu şi pentru oameni”

Clujul – așa nu: ”Un model de dezvoltare catastrofă. E deschis doar pentru bani, nu şi pentru oameni”
| Foto: https://www.facebook.com/vasile.ernu

Un scriitor român, eseist și comentator politic născut la Odesa, pe vremea când aparținea de URSS, și-a exprimat dezamăgirea cu privire la ce a devenit Clujul în ultimii ani: „un model de dezvoltare catastrofă”. 

Scriitorul Vasile Ernu critică dur direcţia de dezvoltare a Clujului, despre care spune că este „un model de dezvoltare catastrofă”. Intelectualul deplânge soarta proiectelor culturale precum Fabrica de pensule, Centrul de Interes şi, mai nou, Casa Tranzit, în oraşul care va de deveni „în curând prea scump şi insuportabil”. 

„O spun cu mare tristeţe. Iubesc acest oraş: e unul dintre cele 7 oraşe în care am stat. Oraşul Cluj şi Napoca devine un oraş tot mai inuman. Oraşul care se vrea fanion şi în care se bagă mai mulţi bani în PR decât în oameni devine vizibil un oraş dedicat ”investitorilor”, banilor.

Oamenii să se mute la Turda că în împrejurimi e cu ”ghetou exclusivist” fără minim spaţiu public. Aceste ghetouri – iadul urbanistic cum le numesc eu – o să ne coste scump: nu grădiniţă, nu şcoală, nu parc, nu centre publice, nu trotuar.

Cei mici vor fi terminaţi – părinţii deja sunt terminaţi dar cred că trăiesc în pauza de publicitate”, susţine scriitorul Vasile Ernu într-o postare pe Facebook. Acesta şi-a exprimat opinia "subiectivă" cu privire la greşelile pe care le face administraţia oraşului în ce priveşte dezvoltarea.

"Ultima durere este Casa Tranzit. Casa Tranzit – Vechea Sinagogă din Cluj a devenit acum aproape 25 de ani un important Centru de cultură contemporană. Am fost implicat aproape de la început acolo. Am avut onoarea să-i fiu un soi de director executiv – adică omul care face de toate. Este unul dintre cele mai vechi centre culturale independente din România care a activat constant... A rezistat eroic.

Acum aflu că și el e sub presiune: sub presiunea ”banii rezolvă tot”. Înțeleg; e în centru, pe malul Someșului – se pot face bani frumoși cu ceva blocuri acolo. De ce să lași oamenilor locul, de ce să lași să-și piardă vremea artiștii de toate breslele. Să vină investitorul. Dezvoltarea unui oraș e necesară - dar nu în orice direcție", mai scrie Vasile Ernu pe Facebook. 

Citeşte continuarea articolului AICI.  

Comenteaza