Certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces se vor putea obține online

Certificatele de naștere, căsătorie, divorț și deces se vor putea obține online

Actele de stare civilă vor putea fi obţinute în sistem online, în urma implementării proiectului „Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă - SIIEASC”, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Interne.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că certificatele de naştere, căsătorie, divorţ şi deces vor putea fi obținute online: "Patru dintre serviciile de stare civilă vor fi la un click distanță. Concret, a fost fost dezvoltat un sistem informatic de administrare a fluxurilor operaționale și a serviciilor de stare civilă".

Este primul proiect de anvergură în dezvoltarea serviciilor de e-guvernare, finalizat de Ministerul Afacerilor Interne, alături de: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Autoritatea pentru Digitalizarea României ;i Serviciul de Telecomunicaţii.

„Proiectul SIIEASC se încheie azi, însă el este fundamental parteneriatului de lungă durată între MCID şi MAI. Acest parteneriat va face viaţa românilor din ţară şi din diaspora mai uşoară. Din datele noastre, MAI gestionează cele mai accesate evenimente de viaţă de către români. Patru dintre ele – naşterea, căsătoria, divorţul şi decesul – au fost digitalizate. Totul s/a făcut prin acest proiect”, a scris ministrul Bogdan Ivan pe Facebook.

Au fost transpuse în format digital peste 68 de milioane de acte de stare civilă, emise în ultimii 100 de ani.

„Serviciile publice digitale sunt viitorul administraţiei din România, iar paşii pe care îi avem de făcut sunt clari. Digitizarea documentelor, optimizarea fluxurilor de lucru, interconectarea bazelor de date şi livrarea de servicii publice electronice vor aduce administraţia aproape de fiecare român!”, explică ministrul Cercetării.

Comenteaza