Certificat de urbanism pentru drumul expres Mărtinești-Tureni

Certificat de urbanism pentru drumul expres Mărtinești-Tureni

Consiliul Județean Cluj a emis certificatul de urbanism necesar în vederea obținerii avizelor pentru proiectul de construire a drumului expres care va face conexiunea între Autostrada A3 – zona Turda și drumul național DN1 – zona Mărtinești-Tureni.

Investiția urmărește realizarea unei căi de comunicații rapide, care să degreveze traficul greu de pe teritoriul municipiului Turda. În acest fel, pe lângă o îmbunătățire considerabilă a calității mediului ca urmare a reducerii emisiilor de noxe, proiectul urmărește să scurteze timpii de parcurs între municipiul Cluj-Napoca, atât spre autostrada A10 Sebeș-Turda și, ulterior, spre A1 (București, Nădlac), cât și înspre autostrada A3 (Turda, Câmpia Turzii, Târgu-Mureș, Brașov).

Astfel, sectorul de drum propus, între localitățile Turda și Mărtinești, va avea o lungime estimată de 5,3 km și va cuprinde două benzi de circulație pe un sens. Costul estimat al investiției gestionate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este de 55,33 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată, în principal, din fonduri europene nerambursabile.

Viitorul tronson de drum Turda-Mărtinești este parte a drumului expres Turda-Halmeu (Someș Expres), proiect de infrastructură prevăzut în Master Planul General de Transport al României 2014-2030 și prin intermediul căruia se va realiza conexiunea la Rețeaua Trans-Europeană de Transport (TEN-T). Someș Expres va avea o lungime totală de peste 320 de km și va interconecta cele mai importante municipii din zona de Nord-Vest a României: Cluj-Napoca, Bistrița, Satu-Mare, Baia-Mare.

Comenteaza