Centura Clujului, episodul 2018. Suită de instituţii la prima întâlnire de lucru. LISTA de costuri

Centura Clujului, episodul 2018. Suită de instituţii la prima întâlnire de lucru. LISTA de costuri
Autorităţile clujene au avut, marţi dimineaţa, o întâlnire de lucru cu reprezentanții instituțiilor publice și private care urmează să avizeze documentațiile tehnice pentru Centura Metropolitană.

Întâlnirea a avut ca scop pregătirea caietului de sarcini în vederea realizării studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal și a D.T.A.C. pentru Centura Metropolitană. Această procedură este coordonată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Grupul de lucru constituit se va reuni și în perioada următoare în vederea pregătirii documentațiilor tehnice de specialitate.

La această întâlnire de lucru au fost reprezentate următoarele instituții: Prefectura Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Primăria Gilău, Primăria Florești, Primăria Feleac, Primăria Apahida, Direcția de Administrare a domeniului public și privat a județului Cluj, S.C. Compania de Apă Someș S.A., S.C. Telekom S.A.- Divizia Transilvania, Delgaz-Grid S.A., S.C. Concordia GPL Cluj, Orange, Vodafone, RDS-RCS, S.C. Electrica S.A., C.N. de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" S.A.- Sucursala de Transport Cluj, S.C. Hidroelectrica S.A. - Sucursala Hidrocentrale Cluj, C.N. de Căi Ferate C.F.R. S.A. București- Sucursala " Centrul Regional de Exploatare, Întreținere și Reparații CF Cluj ", SCTGN- Transgaz S.A. - Exploatarea Teritorială Cluj, Direcția Silvică Cluj, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj, Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Inspectoratul Regional în Construcții Nord-Vest, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului Cluj, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență " Avram Iancu" Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură, A.N. Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare- filial Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Tisa-Someș, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj - Serviciul Poliția Rutieră, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj, Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian S.C. Romatsa Cluj, Divizia 4 Infanterie "Gemina" Cluj-Napoca.

Primăria a bugetat cu 9,4 milioane de lei, din totalul estimat de 12 milioane, demersurile pentru începerea construirii centurii metropolitane. Banii sunt pregătiți pentru studiul de fezabilitate, studii urbanistice, geologice, topo, documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic și detalii tehnice de execuție. LISTA PROIECTELOR PRIORITARE PENTRU CLUJ în 2018

Amintim că, la începutul lunii decembrie 2017, localităţile Cluj-Napoca, Gilău, Florești și Apahida au semnat protocolul de colaborare cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în scopul elaborării studiului de fezabilitate și a documentației tehnice necesară pentru emiterea autorizației de construire a centurii metropolitane. S-au semnat două contracte: municipiul s-a asociat cu comunele, apoi Clujul a semnat protocolul cu CNAIR. Mai multe detalii AICI.

26239753_1601296379959181_8199976234953451825_n

 

 

26903831_1601296383292514_8916969428839671788_n

DATE TEHNICE - CENTURA METROPOLITANĂ

Transregio Feleac, cum se numeşte centura metropolitană în MPGT, are lungimea totală de 38,3 km şi un cost estimat iniţial la 126,3 milioane de euro. Drumul Gilău Vest - Cluj-Napoca Vest are 14,1 km şi se intersectează cu Autostrada Transilvania. Realizarea acestei şosele i-ar ajuta foarte mult pe locuitorii din Floreşti, care stau zilnic în ambuteiaje pe Drumul Național nr. 1.

Acest drum costă 40,5 de milioane de euro şi are trei sectoare: centura Gilăului, 2,3 km, legătura cu Clujul, prin partea de nord a localităţii Floreşti, 9,9 km, şi travesarea DN1 până în zona Colina, unde ar urma să facă joncţiunea cu centura, 1,9 km.

Cea de-a doua parte este centura Clujului, care pleacă din zona de sud-vest a oraşului şi trece prin spatele cartierelor Mănăştur, Zorilor, Bună Ziua, Gheorgheni, Someşeni, până spre Apahida. Acest tronson de drum are 24,2 km şi ar urma să coste 85,7 milioane de euro.

Sectoarele sunt Cluj Sud-Vest - Selgros, cel mai scump, 67 de milioane de euro, respectiv Selgros - Bd. Muncii. Un ultim sector, Bd. Muncii - Apahida, este un drum existent cu o bandă pe sens, care ar urma să fie extins la două benzi pe sens.

 

 

Comenteaza