Centrul Cultural Transilvania ”expiră” și pe hârtie. Primăria vrea prelungirea cu cinci ani a documentațiilor

Centrul Cultural Transilvania ”expiră” și pe hârtie. Primăria vrea prelungirea cu cinci ani a documentațiilor

După ce în ultimii cinci ani nu a reușit să avanseze deloc cu proiectul Centrului Cultural Transilvania (CCT), municipalitatea vrea să prelungească valabilitatea documentațiilor urbanistice pentru acesta.

Un proiect de hotărâre care prevede prelungirea cu cinci ani a valabilității planurilor urbanistice zonal și de detaliu pentru acest obiectiv cultural se află în dezbatere publică pe site-ul instituției. Este vorba despre PUZ - Bd. 21 Decembrie – str. Năvodari și PUD – ansamblu CCT – Bd. 21 Decembrie nr. 106. Hotărârea de Consiliul Local, din 2015, ce aproba aceste documentații, stabilea ca termen de expirare a acestora data de 9 aprilie 2020.

Anul trecut primăria a organizat nu mai puțin de patru licitații pentru a găsi un investitor care să realizeze în parteneriat cu municipalitatea un hotel pe o parte din teren, iar din taxa de redevență primăria să poată începe lucrările la ansamblul cultural. Nimeni nu s-a înscris la nici una dintre aceste licitații.

Licitația a fost relasantă în această lună, ofertele putând fi depuse până în 26 martie. Posibilul investitor va primi în concesiune un teren de 1.500 mp pe care să realizeze un hotel de 4*, cu minimum 200 de camere sau o clădire de biroruri. Investiția este estimată la 1,4 miliarde de lei. Proiectul tehnic pentru parcela de 1,3 ha de pe Bd. 21 Decembrie alocată viitorului CCT şi funcţiunilor conexe a fost realizat încă din 2012.

În proiect au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (1.500 de locuri), sediul Filarmonicii de Stat Transilvania, imobilul rezervat Academiei de Muzică Gheorghe Dima, imobilul pentru birouri sau hotel. În partea de nord a terenului se propune păstrarea clădirii-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată.

După opt ani de la finalizarea proiectului tehnic însă nu s-a realizat încă nimic, iar Academia de Muzică va avea sediul în clădirea neterminată de pe str. Bucium, din cartierul Mănăștur. Acolo deja a demarat proiectul pentru reconversia și extinderea acelui imobil.  

Comenteaza