Ce îi împiedică pe italienii de la Battistero să ajungă la Cluj

Ce îi împiedică pe italienii de la Battistero să ajungă la Cluj
Având în vedere că USAMV a acceptat să cedeze doar 24 de hectare pentru extinderea parcului industrial din Jucu, există în continuare riscul ca investiţia italienilor de la Battistero să rămână pe dinafară.

Directorul Tetarom Viorel Găvrea şi preşedintele Consiliului Judeţean Horea Uioreanu s-au declarat încântaţi că parcul din Jucu va putea fi extins cu 24 de hectare, însă, suprafaţa rămâne, în continuare, insuficientă. Fără să ofere nume, Viorel Găvrea a explicat că pe lângă Battistero, mai sunt şi alte companii care şi-au manifestat interesul de a ocupa o parcelă în cadrul parcului industrial din Jucu. În situaţia dată, a spus şi Uioreanu, se impune o selecţie a cererilor de investiţie, ceea ce înseamnă că Battistero ar putea să nu mai ajungă la Cluj.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a acceptat să ofere Consiliului Judeţean o suprafaţă de 24 de hectare, pentru extinderea parcului industrial din Jucu, iar liderii administraţiei judeţene se declară relativ mulţumiţi de această decizie. "Decât nimic, e bine că am primit şi aceste 24 de hectare. Până la urmă este vorba despre un teren pe care îl luăm, nu îl dăm. Oricum, tot va trebui să mai găsim o soluţie. Parcul din Jucu este insuficient dacă ne raportăm la numărul cererilor de investiţie", a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu.

"Rămâne să vedem unde anume este poziţionat acest teren de 24 de hectare. Dacă este prea depărtat de drum, ar însemna să investim mai mult în infrastructură. Oricum ar fi, însă, tot e bine că obţinem şi această parcelă", a comentat şi directorul Tetarom, Viorel Găvrea. Pentru extinderea parcului industrial din Jucu, administraţia judeţeană a solicitat o suprafaţă de 170 de hectare, teren aflat în proprietatea statului şi în administrarea USAMV Cluj (în prezent cuprins într-un proiect agricol, conform parteneriatului pe care universitatea l-a încheiat cu o societate comercială). Pentru a nu respinge întru-totul solicitarea Consiliului Judeţean, USAMV a decis că este mai bine să colaboreze şi să cedeze cele 24 de hectare.
Numai că această suprafaţă nu garantează venirea italienilor de la Battistero. Producătorul cozonacilor Panettone promitea o investiţie de minim 50 de milioane de euro în parcul din Jucu, iar Consiliul Judeţean s-a angajat să le ofere o parcelă de 20 de hectare. Terenul disponibil în incinta parcului nu i-a mulţumit, însă, pe italieni. Aşa se face că administraţia judeţeană s-a angajat să extindă parcul cu încă 170 de hectare, mai cu seamă şi pentru că ar exista şi alte cereri din partea unor companii internaţionale. "În continuare, propunerea privind dezvoltarea unei investiţii, din partea Battistero, rămâne în picioare. Dar pe lângă această cerere, mai avem multe altele. Nu vă pot spune cine sunt companiile interesate să vină la Jucu. Cert este că pentru a onora toate cererile, terenul pe care îl avem acum - cu sau fără cele 24 de hectare pe care ni le promite USAMV - nu ne ajunge", a spus Viorel Găvrea.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, a adăugat că se va realiza o selecţie şi că cea mai bună propunere de investiţie va rămâne în picioare. "Se poate să alegem Battistero, dar nu este sigur. Vom analiza toate cererile care au venit pe adresa Tetarom. Propunerea care va aduce cele mai multe beneficii Clujului va avea câştig de cauză", a spus Uioreanu. El a mai adăugat că pentru o parcelă generoasă de peste 40 de hectare se poartă negocieri de foarte mult timp. "Cel mai probabil, după Paşte, vom putea anunţa o investiţie foarte mare. În rest, pentru celelalte cereri, căutăm soluţii. Deocamdată facem demersuri să extindem parcul. Avem nevoie de o Hotărâre de Guvern - care va fi emisă în cel mai scurt timp - după care trecem la infrastructură", a detaliat Uioreanu.

 

Comenteaza