Cât costă procesele primăriei cu firma lui Sile Pușcaș? 73.000 de lei pentru a angaja avocați

Cât costă procesele primăriei cu firma lui Sile Pușcaș? 73.000 de lei pentru a angaja avocați

Primăria angajează avocați pentru a se apăra în cele 6 procese pe care firma omului de afaceri Sile Pușcaș le-a deschis în cazul exproprierii de teren pentru viitorul Parc Zorilor.

Consilerii locali au aprobat achiziția de servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică în litigiile pentru Parcul Zorilor cu firma Florisal deținută de Sile Pușcaș. Valoarea estimată a contractului este de 73.000 de lei plus TVA, iar casa de avocatură va fi contractată în urma unei proceduri de selecție de oferte.

De ce nu se pot ocupa juriștii primăriei de aceste litigii? Serviciul juridic a motivat că are doar 11 angajați și un șef de serviciu, care trebuie să se ocupe de toate cele 1100 procese pe care primăria le are pe rol.

În plus, procesele cu Florisal sunt pe rolul unor instanțe din Satu Mare sau Bistrița.

”Pe rolul instanțelor dee judecată au fost înregistrate o serie de litigii cu un grad ridicat de complexitate și dificultate și care presupun un studiu aprofundat al legislației incidente și al practicii judiciare și prezența juriștilor la termenele de judevcată stabilite la instanțele din Satu Mare și, respectiv Bistrița, ceea ce ar determina blocarea /afectarea activității uzuzale, cu depășirea termenului legal de depunere a actelor necesare în celelate litigii”, se arată în raportul de specialitate al celor de la Juridic, prin care se motivează necesitatea angajării de avocați externi.

Primăria vrea reprezentare în toate cele 6 dosare aflate pe rolul instanțelor care au ca obiect parcul de pe strada Observatorului din cartierul Zorilor.

Cum s- a ajuns la procesele cu Florisal?

Primăria Cluj- Napoca a decis în urma unui studiu de oportunitate să facă un parc în cartierul Zorilor, dar terenul de 1,2 hectare de pe strada Observatorului este deținut de Florisal, care deja avea avizat un proiect imobiliar acolo. Municipalitatea a decis să meargă mai departe cu proiectul deși reprezentanții firmei au declarat la fiecare ședință de Consiliul Local la care s-au adoptat hotărâri în legătură cu acest proiect că vor ataca în instanță orice decizie a municpalității legată de Parcul Zorilor. La începutul lui iunie consilierii locali au aprobat începerea demersurilor de expropriere și acordarea unor despăgubiri de 10,9 milioane de lei. Firma lui Sile Pușcaș vrea însă de 20 de ori mai mult, adică circa 200 de milioane de lei.

Care sunt procesele Florisal cu Primăria Cluj-Napoca

  • Dosar nr. 699/33/2019 pe rol la Curtea de Apel Oradea prin care se cere constatarea refuzului nejustificat de înaintare a documentației la CL, recunoașterea dreptului la aprobarea PUZ și obligarea Consiliului Local la emiterea de HCL de aprobare a PUZ pentru ansamblu cu funcțșiuni mixte pe strada Observatorului – în recurs, în procedura prealabilă primului termene de judecată.
  • Dosar nr. 2639/83/2019 pe rol la Tribunalul Satu Mare – Florisal solicită suspendarea HCL 554/2019 prin care a fost aprobat studiul de oportunitate realizat în vederea identificării unui teren pentru amenajarea unui parc în cartierul Zorilor – are termen în 14 iulie 2020.
  • Dosar nr. 500/83/2020 pe rol la Tribunalul Satu Mare – Florisal solicită suspendarea HCL 997/2019 prin care a fost aprobată documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea Parcului Zorilor – recurs la sentința Tribunalului Satu Mare din 23 aprilie 2020.
  • Dosar nr. 501/83/2020 Tribunalul Satu Mare - Florisal solicită anularea HCL 997/2019 prin care a fost aprobată documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea Parcului Zorilor – procedură prealabilă primului termen de judecată
  • Dosar nr. 4684/117/2019 pe rol la Tribunalul Cluj – contestație împotriva despăgubirilor estimate pentru exproprierea terenului de pe strada Observatorului prin HCL 997/2019 și stabilirea valorii judete la suma de 202.000.000 lei – s-a admis trămutarea procesului la Tribunalul Bistrița-Năsăud.
  • Dosar nr.707/83/2020 pe rolul Tribunalului Satu Mare – Florisal solicită suspendarea executării HCL 267/2020 prin care s-a aprobat declanșarea procedurii de expropriere pentru terenul destinat Parcului Zorilor – primul termen a fost în 16 iunie 2020.
Comenteaza