Care este „soluţia" găsită pentru Făget

Care este „soluţia
Noul Plan Urbanistic General este antidotul pentru stoparea construirii masive în pădurea Făget, susţine şeful de proiect, Adrian Borda.

Ca să stopezi autorizarea construcţiilor până la noul Plan Urbanistic General (PUG) este nevoie de o decizie politică, însă legal ea nu stă în picioare, susţine Adrian Popa, cel care prezidează Comisia de urbanism a Consiliului Local. În schimb, ce poate face primăria, este să amâne discutarea propunerilor până la intrarea în vigoare a noii documentaţii, a indicat Borda.

Asociaţiile profesionale ale arhitecţilor şi urbaniştilor clujeni au cerut primăriei print-un memoriu să stopeze autorizarea construcţiilor în pădure. Aceasta deoarece, unul din pilonii care fac ca oraşul să deţină cei peste 20 mp de spaţiu verde pentru fiecare locuitor, pădurea Făget, serveşte intereselor investitorilor care speculează legislaţia, cu concursul autorităţilor locale, pentru a construi masiv. Arhitectul şef al municipiului, Ligia Subţirică a declarat pentru ZIUA de CLUJ că va avea consultări cu echipa PUG şi va pregăti o soluţie.

Şeful de proiect al noului PUG, arhitectul Adrian Borda, spune că nu a purtat discuţii cu specialiştii de la primărie pentru elaborarea unei propuneri către consilierii locali de stopare a eliberării de autorizaţii de construire în Făget până la intrarea în vigoare a noilor reguli de construire. „Noul PUG este aproape şi va rezolva problema. Este decizia lor ce fac până atunci. Pot să-i amâne pe beneficiari, succesiv, până la noua documentaţie", a declarat Borda.

„Ca să nu mai autorizezi construcţii în Făget este nevoie de o decizie politică, dar aceasta nu este sustenabilă pe lege. Cei care nu obţin autorizaţia atacă primăria în instanţă şi de obicei astfel de procese se câştigă. Oricum primul Plan Urbanistic General a creat efecte juridice. În timp s-au mai făcut, probabil, şi alte PUZ-uri şi PUD-uri modificatoare, până la schimbarea legii în 2010", a declarat consilierul Adrian Popa, cel care prezidează Comisia de urbanism din cadrul Consiliului Local. El a menţionat că prin noul PUG în Făget se vor amenaja doar construcţiie de agrement. „Dispare prostia de case de vacanţă şi se vor face doar amenajări de agrement public-privat şi nu betoane ci construcţii eco", a menţionat Popa.

În chestiunea legată de construcţiile din Făget a intervenit şi cel care a semnat PUZ-ul prin care în 1999 zona a fost introdusă în intravilanul Clujului, arhitetcul Ionel Vitoc. După ce în repetate rânduri membri ai Comisiei de urbanism a Primăriei l-au desemnat responsabil pentru dezastrul din Făget, arhitectul Ionel Vitoc şi-a apărat public lucrarea semnată acum 14 ani. Arhitectul a amintit că această documentaţie a stabilit dezvoltarea decentă a zonei, în condiţiile în care era respectat, dar şi că este mândru de aceasta.

Mai mult, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania, Szabolcs Guttmann, a atras atenţia că administraţia trebuie să vină şi cu o strategie care să contureze o politică urbană pentru zona Făget nu să mizeze doar pe noul PUG.

 

Comenteaza