Boc merge cu jalba la guvern. "Dacă aceste proiecte rămân acum pe dinafară, vor rămâne pentru o foarte lungă perioadă de timp"

Boc merge cu jalba la guvern.
Proiectele pe care Clujul nu şi le permite ar putea fi făcute de guvern, dacă Dacian Cioloş va pleca urechea la solicitările primarului.

Emil Boc a declarat luni dimineaţă, la REALITATEA FM Cluj, că va cere guvernului să realizeze centura de ocolire a Clujului pe partea de sud, care ar urma să lege cartierele Mănăştur şi Someşeni. Acest proiect apare în noul Plan Urbanistic General, în strategia de dezvoltare a oraşului pentru 2014-2020 şi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

„Trebuie să luăm taurul de coarne cu guvernul, să facă ei măcar un obiectiv de investiţii la Cluj, pe care să îl suporte din fonduri guvernamentale. E clar că noi nu putem să facem această centură, este foarte costisitoare, numai exproprierile care sunt de făcut ne-ar costa foarte mult. Propunerea pe care vreau eu să o fac este ca noi să facem conexiunile. Ţine de competenţa guvernului să facă centura ocolitoare, iar noi vom construi drumurile de legătură cu strada Câmpului, Frunzişului şi Teodor Mihali", a spus Boc.

Împreună cu centura de sud, Boc mai speră şi la realizarea şoselei expres dintre Autostrada Transilvania şi zona cartierului Grigorescu, un alt proiect care apare în toate proiectele locale. „Pe lângă centură, şi drumul expres e foarte important. Cele două proiecte ar trebui luate în considerare de CNADNR şi sperăm să fie prinse în strategia de dezvoltare 2014-2020.

Acestea nu apar în Master Planul general de transport, iar dacă rămân acum pe dinafară, vor rămâne pentru o foarte lungă perioadă de timp. Avem şi un ministru clujean într-o poziţie foarte importantă, şi premierul Dacian Cioloş, care este din Sălaj, ştie ce înseamnă Clujul, trebuie să ne acorde sprijin", a menţionat primarul. El a amintit că, atunci când era premier, a finanţat de la guvern centura Vâlcele - Apahida, care a devenit una dintre cele mai scumpe investiţii rutiere din ţară.

Potrivit PMUD, şoseaua expres dintre Autostrada Transilvania şi Cluj-Napoca ar urma să coste 69,3 milioane de euro, iar centura de sud, 35 de milioane. Cele trei conexiuni ale centurii cu cartierele sunt, de asemenea, estimate, în ceea ce priveşte costurile: 5,3 milioane de euro conexiunea cu Frunzişului; 3 milioane, legătura cu Mănăştur şi 3,1 milioane, cea cu Gheorgheni. Bugetul anual al municipiului se situează în jurul a 1,1 miliarde de lei, sub 250 de milioane de euro, din care bugetul de dezvoltare este de 348 milioane de lei, adică 77 de milioane de euro.

Comenteaza