Cum stă Clujul la calitatea aerului în oraș. "Este un pic grav, dar nu suntem în afara legii"

Cum stă Clujul la calitatea aerului în oraș. "Este un pic grav, dar nu suntem în afara legii"

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că a solicitat Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) date privind calitatea aerului la nivelul municipiului, în 2019, iar indicatorii se încadrează în limitele legale.

"Am văzut discuţia despre calitatea aerului, pentru că asta este o consecinţă directă a traficului şi a altor elemente care contribuie la poluare. Am cerut ieri oficial, de la APM, datele statului român pentru 2019 pentru Cluj-Napoca. Le-am primit joi dimineaţă.

Răspunsul APM Cluj este următorul: în anul 2019, în Cluj-Napoca, staţiile automate de monitorizare au înregistrat 14 depăşiri la indicatorul particule materiale cu diametrul mai mic de 10 microni, adică este partea aceea care ţine de praf, iar în lege sunt admise 35 de depăşiri. Deci este un pic grav, dar nu suntem în afara legii. Suntem încă în marja permisă de lege cu privire la aceşti indicatori.

În al doilea rând, am avut o depăşire a mediei orare la indicatorul dioxid de azot; acestea sunt gazele de eşapament de la maşini. Legea spune că sunt permise 18 depăşiri la indicatorul dioxid de azot. Nu e foarte bine, dar nici nu suntem în afara dimensiunilor legale", a declarat edilul, la un post local de radio.

Amintim că, în urma contrelor dintre Ministrul Mediului, Costel Alexe, şi primarul general al capitalei, Gabriela Firea, privind nivelul de poluare din Bucureşti, deputatul independent Adrian Dohotaru a scris o postare pe reţelele de socializare în care susţine că nici Clujul nu se află într-o situaţie prea bună în ceea ce priveşte calitatea aerului.

"Clujul este aproape la fel de poluat ca Bucureștiul, dar asta nu de ieri ori azi, ci de vreo 10 ani, după cum arată graficul. Dioxidul de azot este generat, în principal, de traficul auto. Valorile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un nivel de 10 μg/m3.

O valoare scăzută a poluării reduce riscul de boli pulmonare, chiar de deces. Clujul și Bucureștiul sunt cu mult peste valoarea de 10 μg/m3, recomandată de OMS. Valorile normale maxim admise sunt de 30-40 de particule/cm2, iar la noi e aproape dublu (50-60) în ultimul deceniu", a arătat parlamentarul.

Comenteaza